MENU
klinika

Nga karroca e fëmijës tek rripi i sigurimit…

6 rreziqet për shëndetin e fëmijës tuaj që duhet të dini

10.09.2019 - 19:21

Shtatëzania është një periudhë e mrekullueshme, dhe prindërit janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për ta bërë fëmijën e tyre të lind dhe rritet i lumtur. Por ndonjëherë është e lehtë ta marrësh këtë shumë larg.

 

  1. Karrocat për fëmijë

Dëmi i tyre i provuar është më i konsiderueshëm sesa efekti i tyre pozitiv. Karrocat e fëmijëve tashmë janë të ndaluar në Kanada.

Shkalla e dëmtimit të bebeve (mbi 8,000 raste në vit vetëm në SHBA).

Forcimi i pabarabartë i muskujve, deformimi i këmbëve dhe i duarve.

Lakimi i shtyllës kurrizore për shkak të ngarkesës së madhe në të (shtylla kurrizore e një fëmije nuk merr formë dhe i mungojnë kthesat e nevojshme para moshës një vjeç).

Zhvillimi i pavarur i aftësive motorike shtyhet pasi nuk ka asnjë motiv për të ecur në mënyrë të pavarur. Ndjenja e ekuilibrit dhe instinkti i vetë-ruajtjes nuk po evoluojnë.

Për të minimizuar dëmin, përdorni këto pajisje nën mbikëqyrjen e të rriturve për 15 minuta dy herë në ditë vetëm pasi fëmija të jetë në gjendje të ngrihet në mënyrë të pavarur. Gjithashtu, këshillohuni me ortopedin tuaj për të diskutuar masat paraprake.

 

  1. Lëngu i frutave dhe frutat natyrale

Lëngu i frutave i pasterizuar është i ulët në vitamina, por i pasur me sheqer që shkakton probleme të dhëmbëve dhe mbipesha.

Pediatër të ndryshëm këshillojnë dhënien e lëngjeve të freskëta për fëmijët mbi moshën një vjeç. Është më mirë të zëvendësoni lëngjet e pasterizuar me fruta të freskëta.

Qumështi i tërësishëm i lopës është i pakët në hekur por shumë i lartë në lëndë ushqyese dhe i panevojshëm për një fëmijë. Mund të dëmtojë veshkat dhe të provokojë anemi, alergji dhe disbakteriozë.

Qumështi i lopës mund t’u jepet fëmijëve mbi moshën një vjeç, por jo më shumë se 17orë në ditë. Zëvendësoni qumështin me ushqime të pasura me kalcium (ushqime të qumështit të kulturuar, perime jeshile dhe fruta) dhe ushqime të pasura me vitaminë D (vezë, mëlçi viçi).

 

  1. Lodra të ndryshme

Në moshën parashkollore, fëmijët eksplorojnë botën përreth tyre dhe marrin qëndrime sociale përmes lodrave të tyre. Ngjyrat e panatyrshme, tingujt elektronikë dhe shumë detaje në lodra prodhojnë një efekt të keq në zhvillimin e të menduarit krijues dhe ndikojnë në formimin e personalitetit: sjellja agresive, frika e pabazë dhe depresioni adoleshent janë rezultate të mundshme.

Zgjidhni lodra me ngjyra natyrale dhe materiale: druri ose pëlhurë. Një lojë është më edukative sesa argëtimi, kështu që lodrat duhet të jenë realiste.

 

  1. Rroba të trasha

Foshnjat janë të ekspozuar ndaj mbinxehjes. Mbinxehja çon në neurotizëm dhe mund të rezultojë në goditje të nxehtësisë.

Veshja shumë e ngrohtë parandalon trupin që të zhvillojë reaksione mbrojtëse ndaj ndryshimeve të motit, të cilat mund të rezultojnë në sëmundje të lidhura me të ftohtin dhe imunitet të ulët.

Veshjet duhet të bëhen nga materiale natyrale dhe të pambukta. Një foshnjë ndihet rehat kur barku dhe gjoksi i tij janë të thata dhe këmbët dhe duart e tyre janë rozë dhe të ngrohta.

  1. Elektronikë dhe pajisje të ndryshme

Drita blu nga ekranet LED shkakton dëmtim të retinës, e cila mund të çojë në degjenerim makular. Kjo mund të rezultojë në katarakta dhe verbëri.

Kur përdorni smartphone dhe tableta, një fëmijë privohet nga bota reale. Aftësitë e bukura motorike dhe shqisore nuk zhvillohen dhe nuk ka ndërveprim të drejtpërdrejtë. Kjo rezulton në moszhvillimin e lobit frontal që është përgjegjës për të folurën, personalitet, komunikim dhe vendimmarrje.

Lërini fëmijët tuaj të përdorin pajisjet e tyre jo më shumë se një orë në ditë. Përdorni tableta dhe telefonat inteligjentë për lojëra të trurit për fëmijë mbi moshën 2-vjeç.

  1. Rripat e sigurimit

Vendosja e pjesës së rripit të sigurimit mbi barkun tuaj kur jeni shtatzënë mund të shkaktojë një dëmtim të foshnjës në rast të një aksidenti.

Vendoseni rripin sa më të ulët të jetë e mundur nën barkun tuaj. Mundohuni të uleni drejt, pasi mbështetja përpara do të bëjë shumë presion tek fëmija. Më mirë akoma, mos ngisni makinën, nëse nuk duhet: timoni është shumë afër barkut, gjë që mund të jetë fatale edhe në një aksident të vogël.

Burimi: Bright Side