MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët?

A rrezikohen nga diabeti njerëzit e shkurtër?

11.09.2019 - 13:56

Të qenit më i shkurtër se mesatarja mund të sjellë bezdi të shumta, por një studim i ri sugjeron se mund të rritë edhe shanset e një personi për diabetin e tipit 2.

Studimi gjerman zbuloi se çdo lartësi shtesë prej 10 centimetra ishte e lidhur me një rrezik prej 41% më të ulët të diabetit të tipit 2 tek burrat dhe një rrezik prej 33% më të ulët tek gratë.

“Ne zbuluam se lartësia më e madhe e trupit ishte e lidhur me rrezikun më të ulët të diabetit”, tha autori i studimit Matthias Schulze, një profesor në Universitetin e Potsdam dhe shef departamenti në Institutin Gjerman të Ushqyerit Njerëzor Potsdam-Rehbruecke në Nuthetal.

Si mund të ndikojë shtatlartësia në rrezikun nga diabeti?

Sipas studiuesve, mund të jetë që njerëzit më të shkurtër mund të fitojnë më lehtë yndyrën e mëlçisë, si dhe më shumë sëmundje të zemrës dhe faktorë të rrezikut metabolik siç janë presioni i lartë i gjakut, kolesteroli dhe inflamacioni.

Sidoqoftë, studimi nuk vërtetoi një lidhje përfundimtare shkak-pasojë . Schulze tha se vetëm lartësia nuk shkakton “rezistencën e insulinës” që më pas mund të çojë në diabet tip 2. Në vend të kësaj, ai beson, faktorë të tjerë të përfshirë në rritje mund të luajnë një rol në rezistencën ndaj insulinës dhe lartësinë e të rriturve.

Dhe ndërsa monitorimi i njerëzve më të shkurtër për diabetin dhe faktorët e rrezikut mund të jenë të dobishëm, nuk është e qartë se ekziston një lartësi specifike ku duhet të fillojë shqyrtimi shtesë, tha Schulze.

“Ndërsa rreziku rritet vazhdimisht tek njerëzit me shtat të shkurtër, nuk ka një lartësi fikse në dispozicion,” vuri në dukje ai.

Studimi përfshiu të dhëna nga një studim i madh gjerman, duke përfshirë rreth 27.500 njerëz midis moshës 35 dhe 65 vjeç. Ata fillimisht ishin rekrutuar midis 1994 dhe 1998.

kolana e librave

Studimi aktual u përqëndrua në një grup më të vogël – rreth 10% të grupit fillestar. Përafërsisht 700 njerëz zhvilluan diabet tip 2.

Lidhja midis lartësisë dhe diabetit tip 2 ishte më e fortë te njerëzit që nuk ishin mbipeshë. Në atë nëngrup njerëzish, çdo 10 cm më shumë lartësi ishin të përkthyera në një rrezik 86% më të ulët për diabet tek burrat dhe 67% rrezik më të ulët tek gratë, zbuloi studimi.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se një gjatësi më e gjatë e këmbëve shoqërohej me një rrezik më të ulët të diabetit.

Nëse dikush është i shqetësuar për rrezikun e tyre nga diabeti, Schulze beson se yndyra e trupit, dieta dhe aktiviteti fizik janë akoma thelbësore, dhe diçka që njerëzit mund të ndryshojnë për mirë.

Dr Joel Zonszein drejton qendrën klinike të diabetit në Qendrën Mjekësore Montefiore në Neë York City. Duke shqyrtuar gjetjet e reja, ai këshilloi njerëzit më të shkurtër që të mos shqetësohen shumë.

“Lartësia është vetëm një kontribues i vogël [ndaj rrezikut të diabetit]”, tha Zonszein. Në praktikën e tij, ai tha, “Unë do t’i kontrolloj të gjithë njerëzit për diabetin – të gjatë apo të shkurtër” dhe do të shikoj në faktorë të rëndësishëm rreziku, të tilla si historia familjare e diabetit, aktiviteti fizik, dieta, shpërndarja e yndyrës, lipidet në gjak [kolesterol ], dhe së fundi, [nivelet e sheqerit në gjak] “.

Dr Gerald Bernstein, koordinator i programit për Institutin e Diabetit Friedman në Spitalin Lenox Hill në New York City, gjithashtu nuk pa arsye për alarmin nga studimi.

“Ky është një vëzhgim interesant në një numër të madh të njerëzve,” tha ai, por nuk duhet të çojë në ndonjë ndryshim në praktikën klinike.

Gjetjet nga studimi u botuan 9 shtator në revistën Diabetologia.