MENU
klinika

Ja simptomat

A mund të keni kaluar një sulm në zemër? Sulmet e heshtura

04.09.2019 - 18:12

Ne priremi të mendojmë për sulme në zemër, siç tregohen në filma, si ngjarje masive, shtypëse të gjoksit, që prekin zakonisht burrat e moshuar. Por ky nuk është i vetmi rast, në realitet është larg tij.

Studimi i botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës zbuloi se, edhe pse gratë marrin sulme në zemër më rrallë se burrat, ato kanë një përqindje më të lartë të sulmeve në zemër “të heshtura”, ato që ndodhin pa simptoma të dukshme. Ato shpesh zbulohen më vonë, përmes një EKG rutinë.

Disa burra mund edhe të mos e kuptojnë që ata kanë një sulm në zemër, sepse ata kanë një prag të lartë dhimbjeje. Për gratë, gjithashtu mund të ndodhë  që ato nuk kanë dhimbje të forta në gjoks, por përkundrazi simptoma si gulçim, dhimbje në shpinë ose nofull, ose vjellje.

Për shkak se shenjat dhe simptomat e një sulmi në zemër mund të ndryshojnë aq shumë nga një person tek tjetri, është e rëndësishme të njihni të gjithë.

Simptomat e mundshme të sulmit në zemër:

Ndjenjë presioni , shtrëngimi ose shtrydhje në gjoks, krahë, qafë, nofull dhe / ose në shpinë

Gulçim

Urth, dispepsi ose dhimbje në stomak

Nauze ose të vjella

Djersë  të ftohta

Lodhje

Papritur duke u ndjerë të përhumbur  ose marramendje

Asnjëherë mos i injoroni simptomat, pa marrë parasysh gjininë  apo moshën  tuaj. Edhe pse sulmet në zemër kanë tendencë të ndodhin te njerëzit mbi 50 vjeç, deri në 10% ndodhin para moshës 45 vjeç, kryesisht te burrat e rinj.

Gjithashtu, edhe kur janë të heshtur , sulmet në zemër mund të dëmtojnë. Kjo është arsyeja pse disa ekspertë rekomandojnë EKG-të rutinore për njerëzit me faktorë të rrezikut të sëmundjeve të zemrës edhe nëse nuk kanë pasur kurrë dhimbje në gjoks.

Mos harroni se një sulm në zemër është një emergjencë. Thirrni urgjencën  menjëherë – mos u përpiqni kuroheni vet.

Më ambulancë  mund të fillojnë kujdesin sa më shpejt që të arrijnë tek ju, dhe kjo zakonisht është shumë më shpejt sesa mund të arrini ju vet në  spital .