MENU
klinika

Cili është rreziku? Çfarë mendojnë mjekët?

A mund të ndihmojë akoma aspirina disa njerëz?

18.09.2019 - 15:31

Debati mbi përfitimet dhe të metat e aspirinës me dozë të ulët të ulët është ndezur vitet e fundit, me udhëzime tani që zakonisht kërkojnë kundër regjimit për të parandaluar një sulm të parë në zemër ose goditje në njerëz të shëndetshëm.

Por disa njerëz me shëndet të mirë të zemrës ende mund të përfitojnë nga marrja e përditshme e aspirinës me dozë të ulët, argumenton një studim i ri nga Zelanda e Re.

Rreth 2.5% e grave dhe 12% e burrave do të përfitonin nga aspirina e përditshme gjatë një periudhe pesë-vjeçare, bazuar në një analizë të më shumë se 245,000 banorëve të Zelandës së Re ,të shëndetshëm nga zemra.

“Në studimin tonë, ne ishim në gjendje të parashikonim për secilin individ, duke marrë parasysh karakteristikat e tyre personale, prirjen për të përfituar ose dëmtuar nga aspirina”, tha studiuesi kryesor Vanessa Selak, një epidemiolog me Universitetin e Auckland në Zelandën e Re.

“Përdorimi i kësaj mënyre të personalizuar na mundësoi të identifikonim individë specifikë të cilët kishin gjasa të përfitonin nga aspirina pas peshimit të efekteve të aspirinës në të dyja ngjarjet kardiovaskulare dhe gjakderdhjen serioze”, vazhdoi Selak.

Kjo do të duket se bie ndesh me udhëzimet e reja të lëshuara në fillim të këtij viti nga Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) dhe Kolegji Amerikan i Kardiologjisë (ACC).

Të dy grupet arritën në përfundimin se për të rriturit më të vjetër me zemër të shëndetshme, rreziku i gjakderdhjes që vjen me terapi aspirina tejkalon çdo përfitim të zemrës.

“Ne kemi thënë aspirinë në përgjithësi po, herë pas here jo. Tani ne themi aspirinë përgjithësisht jo, herë pas here po“, tha Dr. Amit Khera, i cili shërbeu në komitetin ACC / AHA që shkroi udhëzimet.

Sidoqoftë, Khera mendon se ky studim i ri në të vërtetë mbështet udhëzimet e reja.

“Ky ushtrim modelimi konfirmoi se është një grup shumë i vogël i popullatës që potencialisht mund të ketë të drejtë për aspirinë,” tha Khera, një profesor i kardiologjisë me Qendrën Mjekësore UT Jugperëndimore në Dallas.

“Këto udhëzime nuk janë për njerëzit që kanë pasur urgjencë në lidhje me shëndetin e zemrës së tyre. Ata njerëz nxjerrin përfitim të përgjithshëm nga aspirina”, tha ai.

“Nëse keni pasur një sulm në zemër ose goditje në zemër, vazhdoni të merrni aspirinë”, tha Khera.

Por të dhënat e provës klinike që dolën në vitin 2018 treguan se aspirina e përditshme e marrë nga njerëzit me shëndet të mirë të zemrës vetëm zvogëlon rrezikun e tyre për sulm në zemër dhe goditje në tru me 11%, por rrit rrezikun e tyre për gjakderdhje të rrezikshme me 43%, shtoi ai.

“Unë dua të jem e qartë se nuk po flas për gjakderdhjet e hundës”, tha Khera. “Unë po flas për të pasur nevojë për një transfuzion, të shtruar në spital, të rrjedh gjak në tru. Gjëra të mëdha.”

Për të hedhur një vështrim më të afërt në përfitimet e mundshme të aspirinës, mjekët studiuan qindra mijëra njerëz nga Zelanda e Re pa sëmundje të zemrës, të cilët kishin rrezik për shëndetin e zemrës të llogaritur midis 2012 dhe 2016.

Efekti neto i aspirinës u llogarit për secilin person duke zbritur numrin e urgjencave të zemrës që personi ka të ngjarë të ketë mbi pesë vjet nga numri i gjakderdhjeve kryesore që mund të shkaktojë aspirina.

Pas personalizimit të llogaritjes së rrezikut-përfitim, studiuesit zbuluan se një grup i zgjedhur njerëzish do të kishte një përfitim neto nga aspirina nëse një urgjencë shëndetësore e zemrës që çoi në spital ose vdekje konsiderohej e barabartë me një rrjedhje të madhe që çoi në shtrimin në spital ose vdekje.

Përqindjet u rritën në 21% të grave dhe 41% të burrave nëse një urgjencë e shëndetit të zemrës konsiderohej e barabartë me dy gjakderdhje të mëdha, treguan gjetjet.

“Ky hulumtim sugjeron që vendimet në lidhje me përdorimin e aspirinës në mesin e personave që nuk kanë pasur tashmë një ngjarje kardiovaskulare, duhet të merren pasi të ndërmerren një parashikim të personalizuar të përfitimeve kardiovaskulare dhe dëmtimeve të gjakderdhjes nga aspirina”, tha Selak.

Kjo është tashmë procedurë standarde nën udhëzimet e Sh.B.A., tha Khera.

“Askush nuk thotë që aspirina nuk ndihmon. Thjesht nuk ndihmon aq sa kemi menduar, dhe duhet të vlerësosh ndëshkimin e gjakderdhjes”, tha Khera.

“Disa njerëz janë më të shqetësuar në lidhje me rrezikun e sulmit në zemër dhe janë të gatshëm të paguajnë ndëshkimin e gjakderdhjes, veçanërisht nëse ata kurrë nuk kanë pasur ndonjë problem me gjakderdhjen. Është mirë që ata ta konsiderojnë atë.”

Të dy Selak dhe Khera rekomanduan që njerëzit të bisedojnë me mjekun për rreziqet dhe përfitimet para se të fillojnë të marrin aspirinë e përditshme.

Kalkulatorët janë të disponueshëm që ndihmojnë mjekët të peshojnë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje nga rreziku i gjakderdhjes.

“Në shumë mënyra, njerëzit mendojnë për aspirinën si një gjë e mirë sepse ka qenë për shekuj me radhë. Cdokush mund ta marrë atë”, tha Khera.

“Por nëse do ta marrësh atë çdo ditë për dy dekadat e ardhshme, ka dënime të caktuara”.

Studimi i ri u botua në internet 17 shtator në Annals of Medicine Medicine.