MENU
klinika

Mësoni trajtimin!

Astma. Si ta mbroni fëmijën tuaj?

08.09.2019 - 18:21

Astma tani është çrregullimi kronik më i zakonshëm në fëmijëri.

Shumë njerëz kanë astmë. Astma shpesh ndodh në fillim të jetës, por mund të ndodhë edhe për herë të parë në moshën e rritur. Disa pacientë gjithashtu mund të “tejkalojnë” astmën në fillim, por më pas zhvillojnë simptoma përsëri më vonë në jetë.

  • Çfarë është astma?

Astma është një sëmundje inflamatore e mushkërive. Mund të ndodhë përgjatë gjithë rrugës ajrore nga hunda në mushkëri. Pasi rruga e ajrit bëhet e fryrë dhe e përflakur, ajo bëhet më e ngushtë dhe më pak ajër shkon në indet e mushkërive. Shkaku i saktë i astmës nuk dihet. Studiuesit mendojnë se disa faktorë gjenetikë dhe mjedisorë ndërveprojnë për të shkaktuar astmë, zakonisht para moshës 5 vjeç.

  • Cilat janë simptomat e astmës?

Fërkimi, kollitja, shtrëngimi i gjoksit dhe problemet me frymëmarrjen. Gjatë një sulmi të astmës, muskujt rreth rrugëve të frymëmarrjes shtrëngohen, prodhohen më shumë mukozë dhe simptomat e astmës bëhen më keq.

  • A kanë lidhje alergjitë me astmën?

Po. Astma mund të shkaktohet nga substanca në mjedis të quajtur alergene. Disa alergene shtëpie vijnë nga grimcat e pluhurit, buburrecat, qentë, macet, brejtësit, mykët dhe kërpudhat. Alergenet në natyrë përfshijnë polenin nga shumë pemë ose barërat e këqija. Edhe alergjitë ushqimore mund të shkaktojnë simptoma të astmës.

  • Po në lidhje me ndotjen e ajrit jashtë?

Ndotja në natyrë luan një rol të madh, si dhe tymi i cigares. Fëmijët e ekspozuar ndaj ndotjes kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë astmë. Pacientët me astmë kanë më shumë të ngjarë të acarojnë astmën kur janë të ekspozuar ndaj ndotjes. Kjo është arsyeja pse pacientët me astmë nuk duhet të ushtrohen jashtë gjatë ditëve me ndotje të lartë.

  • Si trajtohet astma?

Planet e trajtimit mund të përfshijnë marrjen e ilaçeve të përshkruara dhe shmangien e shkaktimeve të astmës. Ju mund të thithni disa ilaçe dhe të merrni ilaçe të tjera si pilula. Ilaçet e astmës vijnë në dy lloje: lehtësim të shpejtë dhe kontroll afatgjatë. Ilaçet me lehtësim të shpejtë kontrollojnë simptomat e një sulmi astme. Ilaçet e kontrollit afatgjatë ju ndihmojnë të keni më pak sulme më të buta, por ato nuk ndihmojnë gjatë një sulmi astme.

astma e rende-konica.al

Çfarë hapash mund të ndërmarrësh për të zvogëluar alergjenet e brendshme dhe për të parandaluar sulmet e astmës?

Qilima vakum dhe mobilje të veshur me susta çdo javë.

Ulni lagështinë në nën 50% dhe kontrolloni rrjedhjet / dëmtimin e ujit për të zvogëluar mykun.

Eleminoni infektimet e dëmtuesve për të zvogëluar ekspozimin ose alergjenit të miut.

Përdorni pajisje për filtrimin e ajrit për të zvogëluar alergjenët e ajrit. Ndryshoni filtrat të paktën një herë në çdo tremujor, ose më shpesh nëse shtëpia juaj ka shumë pluhur.

Lani çarçafët dhe batanijet në ujë të nxehtë çdo javë.

Kufizoni ekspozimin e qenve dhe maceve në shtëpi.