MENU
klinika

Takimi në Maltë

BE i ofron ndihmë Italisë dhe Maltës për emigrantët

23.09.2019 - 19:19

Ministrat e brendshëm nga Gjermania, Franca, Italia dhe Malta kanë arritur marrëveshje për një mekanizëm rishpërndarjeje për migrantët e shpëtuar në Mesdhe, tha të hënën Ministri i Brendshëm gjerman Horst Seehofer.

“Ne kemi hartuar rregullore për një mekanizëm të përkohshëm të urgjencës … që do të ndihmojë Italinë dhe Maltën,” tha Seehofer pas një takimi në qytetin Maltese të Vittoriosa.

Detaje të hollësishme të marrëveshjes nuk u bënë publike. Por Ministrja e Brendshme italiane Luciana Lamorgese tha se një pjesë e planit ishte që të shpëtonin migrantët e dërguar në shtete të ndryshme të BE-së brenda katër javësh pasi të merreshin në breg.

Takimi vjen pasi BE-ja ka patur vazhdimisht konflikte se kush duhet të marrë me migrantët e shpëtuar në det.

Italia dhe Malta kohët e fundit kanë mbyllur portet e tyre për anijet që kanë shpëtuar migrantët që janë përpjekur të kalojnë Mesdheun për të arritur në Evropë. Të dy vendet kanë këmbëngulur që migrantët mund të zbresin vetëm kur shtetet e tjera të BE-së t’i pranojnë, gjë që shpesh i ka lënë migrantët të bllokuar në det, ndonjëherë me javë të tëra.

Seehofer tha se kuotat e sakta për secilin vend do të duhej të diskutoheshin në një takim të ministrave të brendshëm të BE më 8 tetor.

Ai më parë ka thënë se Gjermania do të marrë në 25% të migrantëve të shpëtuar jashtë territorit italian.

Italia dhe Malta, së bashku me Greqinë dhe Spanjën, kanë qenë destinacionet kryesore për migrantët që kërkojnë një jetë të re në Evropë për shkak të vendndodhjes së tyre në Mesdhe.

Në takim morën pjesë gjithashtu Ministrja e Brendshme finlandeze, Maria Ohisalo, e cila përfaqësonte presidencën e BE-së, dhe Komisioneri i Migracionit të BE-së, Dimitris Avramopoulos.

Numri i migrantëve që zbarkojnë në Evropë përmes Detit Mesdhe ka rënë ndjeshëm vitet e fundit. Vitin e kaluar, OKB-ja dokumentoi rreth 115,000 persona nga 170,000 në vitin 2017 dhe mbi një milion në 2015. Por javët e fundit ka patur një rritje të shpejtë të të ardhurve që mbërrijnë në ishujt grekë nga Turqia.