MENU
klinika

The Guardian

Ç’do të ndodhë me Britaninë pa parlamentin?

11.09.2019 - 12:01

Tani parlamenti britanik është pezulluar për pesë javë, dhe rezultati i Brexit është më i pasigurt sa kurrë.

Me siguri po shkojmë drejt një zgjedhje të përgjithshme, por kjo rrugë ofron vetëm mundësi të ashpra si për qeverinë ashtu edhe për opozitën.

Parlamenti ka kundërshtuar vazhdimisht Brexit pa marrëveshje, duke miratuar një ligj të ri që detyron një zgjatje. Sidoqoftë, Boris Johnson ka këmbëngulur vazhdimisht se ai nuk do të kërkojë të vonojë Brexitin përtej 31 tetorit.

Në të njëjtën kohë, ai gjithashtu ka thënë se do t’i përmbahet ligjit. Kjo është një kontradiktë e dukshme.

Ndërkohë, partitë opozitare (të cilat, me Konservatorët e sapo pavarur, formojnë një shumicë në parlament) nuk do të votojnë për një zgjedhje deri në afatin e Brexitit. Po çfarë ndodh më pas?

Me miratimin e parlamentit, asnjë zgjedhje nuk është e mundur para Halloweenit.

Por edhe nëse Mbretëria e Bashkuar dhe BE mund të bien dakord për një marrëveshje, do të duhet të kalojë në parlament. Kjo duket si një sfidë gati e pamundur për një kryeministër që drejton një parti të përçarë.

Nëse nuk bihet dakord për ndonjë zgjatje, atëherë presioni do të kthehej në partitë e opozitës. Për të parandaluar një Brexit pa marrëveshje, ata mund të duhet t’i tregojnë Mbretëreshës që ata kanë një shumicë ndër-partiake për një qeveri alternative.

Nëse Johnson thotë se çdo opsion është ezauruar, mund të lejojë kryeministrin të argumentojë se ai ka provuar të gjitha mënyrat e mundshme për të marrë Brexit përmes, por është penguar nga ky parlament, partitë opozitare dhe gjykatat.

Që një qeveri të kundërshtojë ligjin, dhe për këtë arsye të dëmtojë konceptin e sundimit të ligjit, është e pakontestueshme, dhe shërbimi civil do të ketë paralajmëruar vazhdimisht për rëndësinë e një situate të tillë.

Dhe nëse një qeveri refuzon të heqë dorë nga pushteti pasi humb besimin, dhe përkundër një qeverie alternative që pret, atëherë Mbretëresha do të tërhiqej. Pallati do të nxiste me forcë qeverinë të jepte dorëheqjen.

Tani asgjë nuk duket plotësisht e pamundur, teksa i i afrohemi fundit të lojrave Brexit.

Catherine Haddon është bashkëpunëtore e lartë në Institutin për Qeveri

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mbretëresha aprovon kërkesën

Britani/ Pezullohet Parlamenti