MENU
klinika

Parandaloni dhimbjen!

Çfarë duhet të bëni pas një operacioni të hemorroideve?

10.09.2019 - 14:35

Pasi të keni hequr hemorroidet, mund të prisni të ndiheni më mirë çdo ditë.

Zona e prekur do të dhemb për 2 deri në 4 javë. Dhe mund të keni nevojë për ilaç për dhimbjen.

Është e zakonshme të keni disa gjakderdhje të lehta dhe lëngje të qarta ose të verdha. Kjo ka shumë të ngjarë kur keni një lëvizje të zorrëve. Këto simptoma mund të zgjasin 1 deri në 2 muaj pas operacionit.

Pas 1 deri në 2 javë, ju duhet të jeni në gjendje të bëni shumicën e aktiviteteve tuaja normale. Por mos bëni gjëra që kërkojnë shumë përpjekje. Është e rëndësishme të shmangni ngritjen e rëndë dhe tendosjen me lëvizjet e zorrëve ndërsa shëroheni.

Ky artikull një ide të përgjithshme për sa kohë do të zgjasë shërimi në përgjithnësi. Por secili person rimëkëmbet me një ritëm të ndryshëm. Ndiqni hapat më poshtë për t’u përmirësuar sa më shpejt që të jetë e mundur.

  • Si mund të kujdeseni për veten tuaj në shtëpi?

Aktivitetet:

Pushoni kur të ndjeheni të lodhur.

Behu aktiv. Ecja është një zgjedhje e mirë.

Lejoni që trupi të shërohet. Mos lëvizni shpejt ose mos ngrini ndonjë gjë të rëndë derisa të ndjeheni më mirë.

Ju mund të bëni dush dhe banjo si zakonisht.

  • Dieta:

Ndiqni udhëzimet e mjekut për të ngrënë pas operacionit.

Filloni të shtoni ushqime me fibra të lartë në dietën tuaj 2 ose 3 ditë pas operacionit. Kjo do t’i bëjë lëvizjet më të lehta të zorrëve. Dhe kjo ul mundësinë që të keni përsëri hemorroide.

Nëse lëvizjet e zorrëve nuk janë të rregullta menjëherë pas operacionit, përpiquni të shmangni kapsllëkun dhe tendosjen. Pini shumë ujë. Mjeku mund të sugjerojë fibra, një zbutës të jashtëqitjes ose një laksativ të butë.

  • Medikamente:

Mjeku do t’ju tregojë nëse dhe kur mund të përdorni ilaçet. Ai gjithashtu do t’ju japë udhëzime për marrjen e ndonjë ilaçi të ri.

Nëse merrni hollues gjaku, të tilla si ëarfarin (Coumadin), clopidogrel (Plavix) ose aspirinë, sigurohuni që të bisedoni me mjekunpër përdorimin.

Lexoni dhe ndiqni të gjitha udhëzimet në etiketë.

Nëse mjeku ju jep një recetë për dhimbje, merrni atë siç përshkruhet.

Nëse nuk jeni duke marrë një ilaç për dhimbje pa recetë, pyesni mjekun nëse mund të merrni një ilaç pa recetë.

Nëse ai ka përshkruar antibiotikë, merrni ato siç udhëzohet. Mos ndaloni t’i merrni ato thjesht sepse ndiheni më mirë. Ju duhet të merrni kurën e plotë të antibiotikëve.

Ju mund të aplikoni ilaçe për mpirje para dhe pas lëvizjeve të zorrëve për të lehtësuar dhimbjen.

hemorroidet
hemorroidet
  • Udhëzime të tjera

Uluni në 8 deri në 10 centimetra ujë të ngrohtë (dush sitz) për 15 deri në 20 minuta 3 herë në ditë dhe pas lëvizjeve të zorrëve. Pastaj lyeni zonën e thatë. Bëni këtë për sa kohë që keni dhimbje në zonën e prekur.

Shmangni uljen në tualet për periudha të gjata kohe ose tendosje gjatë lëvizjeve të zorrëve.

Mbështetni këmbët me një karrige të vogël kur uleni në tualet. Kjo ju ndihmon të përkulni ijet tuaja dhe vendosni legenin në një pozitë mbledhjeje. Kjo mund t’i bëjë lëvizjet e zorrëve më të lehta pas operacionit.

Nëse mjeku e rekomandon, përdorni një krem hidrocortizon në lëkurë . Kjo mund të zvogëlojë dhimbjen dhe kruajtjen pas operacionit.

Aplikoni akull disa herë në ditë për 10 minuta në të njëjtën kohë.

Provoni të shtriheni me bark me një jastëk nën vithe për të ulur ënjtjen.

Kujdesi pasues është një pjesë thelbësore e trajtimit dhe sigurisë.

Sigurohuni që të bëni dhe të shkoni në të gjitha takimet dhe këshillohuni me mjekun ose infermierin, nëse keni probleme.