MENU
klinika

Gjenetika apo mënyra e jetesës?

Ç’thonë mjekët për sëmundjet e zemrës?

03.09.2019 - 16:00

Një stil jetese jo i shëndetshëm është një kontribues më i madh në sëmundjet e zemrës sesa gjenetika për shumë të rritur, sipas një studimi të ri.

Gjetjet tregojnë se zakonet e mira shëndetësore duhet të jenë pjesë kryesore e përpjekjeve të parandalimit, madje edhe tek njerëzit me histori familjare të sëmundjes së hershme të zemrës, thanë studiuesit.

Studimi përfshinte 1,075 persona nën moshën 50 vjeç. Nga ata, 555 kishin sëmundje arterie koronare.

  • Studiuesit vlerësuan pesë faktorë jetese të lidhura me sëmundjet e zemrës:

-pasivitetin fizik;

-pirja e duhanit;

-presioni i lartë i gjakut;

-diabeti;

-kolesteroli i lartë;

goditje ne zemer-konica.al

Në përgjithësi, 73% e pacientëve kishin të paktën tre nga faktorët e rrezikut krahasuar me 31% të atyre që nuk kishin sëmundje të arterieve koronare (grupi i kontrollit).

Në të dy grupet, shanset e sëmundjes së arterieve koronare u rritën me secilin faktor rreziku shtesë. Rreziku ishte tre herë më i lartë për ata me një faktor të vetëm rreziku dhe 24 herë më të lartë për ata me tre ose më shumë, treguan analizat e kryera.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se pacientët me sëmundje të arterieve koronare kishin një rrezik gjenetik mesatar më të lartë, bazuar në 33 faktorë.

Ndërsa rezultati i tyre i përgjithshëm për ata 33 faktorë ishte një parashikues i pavarur për sëmundjen e parakohshme të zemrës, ndikimi i gjenetikës u zvogëlua pasi numri i faktorëve të jetesës të u rrit, sipas studimit të paraqitur të hënën në një takim të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC), Në Paris.

Kërkimet e paraqitura në takime zakonisht konsiderohen paraprake derisa të publikohen zyrtarisht nga mjekët të cilët kanë punuar.

“Gjenetika është një kontribues i rëndësishëm në sëmundjen e parakohshme të zemrës, por nuk duhet të përdoret si justifikim për të thënë se është e pashmangshme,” tha autori i studimit, Dr Joao Sousa ,një kardiolog në Spitalin Qendror Funchal në Portugali.

“Në praktikën tonë klinike, ne shpesh dëgjojmë pacientë të rinj me sëmundje të parakohshme të zemrës ‘të kërkojnë strehim’ dhe shpjegime në gjenetikën e tyre ose historinë e familjes,” vuri në dukje ai.

“Sidoqoftë, kur shikojmë të dhënat në studimin tonë, këta pacientë të rinj shpesh ishin duhanpirës, fizikisht joaktiv, me nivele të larta të kolesterolit dhe presion të lartë të gjakut – të gjitha këto mund të ndryshohen”.

Sousa tha se studimi ofron prova të forta se njerëzit me një histori familjare të sëmundjes së hershme të zemrës duhet të përqafojnë një mënyrë jetese të shëndetshme.

“Kjo do të thotë të hiqni dorë nga pirja e duhanit, të ushtroheni rregullisht, të hani një dietë të shëndetshme dhe të kontrolloni presionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit”, përfundoi ai.