MENU
klinika

Studimi i ri

Dështim zemre? Më pak të ngjarë e një pompe zemre

17.09.2019 - 14:45

Gratë kanë më pak të ngjarë se burrat të marrin një pompë mekanike të zemrës që po bëhet normë për njerëzit me dështim të përparuar të zemrës, sipas hulumtimeve të reja.

Studimi, botuar të Premten në revistën American Heart Association, Circulation: Dështimi i zemrës, mori një vështrim më të thellë në ndryshimet e gjata në mënyrën se si gratë trajtohen për dështimin e zemrës, një gjendje kronike, përparimtare, në të cilën muskujt e zemrës nuk janë në gjendje të pompojnë mjaftueshëm gjak për të përmbushur nevojat e trupit për gjak dhe oksigjen.

Rreth 10% e njerëzve me dështim të zemrës kanë një formë të përparuar. Shumë njerëz marrin një pajisje ndihmëse të ventrikulit të majtë, ose LVAD, një pajisje operuar nga bateria e implantuar në mënyrë kirurgjike që ndihmon zemrën të qarkullojë gjak. Për disa njerëz me dështim të përparuar të zemrës, një LVAD bëhet para një transplantimi të zemrës. Të tjerët e marrin pajisjen për terapi afatgjatë.

Hulumtimet kanë treguar që grupe të caktuara kanë më pak të ngjarë të marrin një LVAD.

Njerëzit që jetojnë me të ardhura të ulëta ose janë të pasiguruar kanë më pak të ngjarë të marrin pajisjet, sipas një studimi të paraqitur në fillim të këtij viti në Sesionet Shkencore të Kërkimit të Kujdesit dhe Rezultateve të AHA-së. Hulumtimet e kaluara gjithashtu kanë treguar që gratë, të cilat përbëjnë rreth një të tretën e pacientëve të dështimit të përparuar të zemrës, marrin terapi më pak të përparuar sesa burrat, përfshirë LVAD-të.

Por, për studimin e ri, studiuesit donin të shihnin nëse pabarazia gjinore LVAD ende ndodh në epokën e LVAD-ve të gjeneratës së re, të cilat janë më të vogla, më të qëndrueshme dhe më të njohura.

Studiuesit shikuan të dhënat nga 29.934 shtrime në spital nga 2004 në 2016 në të cilat njerëzit morën LVAD.

Ata zbuluan se ndërsa pajisjet përdoren më shumë, gratë vazhduan të përfaqësojnë një pjesë më të vogël të marrësve LVAD. Në vitin 2004, gratë përbënin 25.8% të atyre që morën LVAD, por që u zvogëluan në 21.9% në 2016.

Studimi, i cili i quajti LVAD-të “një terapi potenciale për të shpëtuar jetën”, gjithashtu tregoi një rënie të konsiderueshme të shkallës së vdekjes në spitale, si për burra ashtu edhe për gra që morën pajisjet e gjeneratës më të re.

kolana e librave

Dr Aditia Joshi, autorja kryesore e studimit, tha që është e mundur që mjekët implantojnë më pak LVAD në gra bazuar në statistikat e vjetruara që treguan se gratë kishin shkallë më të lartë të vdekjes sesa burrat pasi morën LVAD-të e gjeneratës së vjetër.

“Tani që jemi në një epokë me pajisje më të qëndrueshme dhe shumë më të vogla, diferenca e vdekshmërisë midis burrave dhe grave është zhdukur në të vërtetë,” tha ajo.

“Ne duhet të jemi më të vetëdijshëm për paragjykimin e nënkuptuar që na bën të zgjedhim terapi të ndryshme për burra dhe gra.”

Joshi, një bashkëpunëtore kardiologjie me Sistemin Shëndetësor Mount Sinai në Neë York, bëri thirrje për hulumtime të thelluara në të ardhmen për të konfirmuar gjetjet.

Ky studim u vlerësua “sepse tregoi se me përmirësimin e teknologjisë, ka edhe përmirësim të mbijetesës”.

“Të gjithë duhet të jemi të ngazëllyer për rezultatet, të cilat tregojnë se pavarësisht se jeni burrë apo grua, këto pajisje të reja janë shumë efektive për të mbajtur gjallë njerëzit, dhe nivelet e komplikimeve të tyre janë të ulta,” tha Joshi.

Si burrat dhe gratë duhet të mësojnë më shumë rreth LVAD-ve dhe të bisedojnë me mjekët rreth tyre sa më shpejt që të jetë e mundur, tha ajo.

“Edukimi i fuqizon pacientët. Ne duhet të hapim bisedën dhe të parandalojmë faktorin e frikës, në mënyrë që njerëzit të flasin vetë dhe të avokojnë për një kujdes më të mirë.”