MENU
klinika

Zbuloni çfarë e shkakton!

Dhimbje në qafë, shpatulla, humbje oreksi?

09.09.2019 - 16:10

Çfarë është polimilgjia reumatike (PMR)?

PMR është një gjendje inflamatore që shkakton dhimbje të fortë dhe ngurtësi në muskujt e qafës, shpinës, shpatullave dhe vitheve.

Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton PMR-në;

Zakonisht ndodh tek njerëzit mbi 55 vjeç, veçanërisht gratë;

Qafa, shpina, shpatullat dhe ijet ndihen të ngurta dhe të dhimbshme;

Për të diagnostikuar PMR, mjekët bëjnë teste gjaku;

Mjekët e trajtojnë atë me pilula kortikosteroide;

vizite te mjeku - dhimbje qafe
vizite te mjeku – dhimbje qafe

Çfarë e shkakton PMR-në?

Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton PMR-në. Njerëzit kanë inflamacion në nyjet e tyre dhe indet përreth nyjeve, siç janë tendinet (tendiniti), dhe bursa (bursiti).

Cilat janë simptomat e PMR?

Simptomat mund të ndodhin papritur ose të zhvillohen ngadalë. Ato zakonisht përfshijnë:

Dhimbje dhe ngurtësi në qafë, shpatulla, shpinë dhe ije;

Ngurtësi e rëndë kur zgjoheni në mëngjes;

Dhimbje pasi të keni qëndruar ulur për një kohë të gjatë;

Dhimbja dhe ngurtësia mund t’ju ndalojnë të bëni aktivitetet tuaja normale të përditshme.

Ju mund të ndjeheni të sëmurë në të gjithë trupin, të humbni oreksin, të jeni të lodhur dhe në depresion.

Cilat janë ndërlikimet e PMR?

Shumë njerëz që kanë një sëmundje të enëve të gjakut të quajtur arterit gjigand qelizor gjithashtu kanë PMR. Dhe disa njerëz me PMR zhvillojnë arterit gjigant qelizor. Në arteritin gjigant të qelizave, sistemi imunitar sulmon muret e enëve të gjakut. Mund të ndikojë në enët e gjakut në sy dhe të shkaktojë verbim nëse nuk trajtohet.

Dhimbja Orofaciale përfshin një numër problemesh klinike që përfshijnë muskujt e përtypjes (mastikuar) ose nyjet temporomandibulare ( nyja para veshit , ku nyja e nofulles bashkohet me ate te kafkes.) . Problemet mund të përfshijnë siklet të nofullës ; spazma të muskujve në kokë, qafë dhe nofull; migrenë , dhimbje koke të shpeshta; ose dhimbje dhëmbësh , fytyrë ose nofulla.
Ju gëlltiteni rreth 2.000 herë në ditë, gjë që shkakton dhëmbët e sipërm dhe të poshtëm që të bashkohen dhe të shtyjnë kundër kafkës. Njerëzit që kanë një gjendje të paqëndrueshme, dhëmbë të rënë ose dhëmbë të prishur mund të kenë probleme, sepse muskujt punojnë më shumë për të bashkuar dhëmbët, duke shkaktuar tendosje. Dhimbja gjithashtu mund të shkaktohet nga dhëmbëzimi ose thyerja e dhëmbëve ose trauma në kokë dhe qafë.
Disa njerëz mund të përjetojnë dhimbje në veshë, sy, sinuse, faqe ose në anët e kokës, ndërsa të tjerët përjetojnë dhimbje kur lëvizin nofullën ose kur nofullat hapen ose mbyllen.
Çrregullimet temporomandibulare (TMD)
Nyjet temporomandibulare janë të vendosura aty ku kafka lidhet me nofullën e poshtme. Për të ndjerë këto nyje, vendosni gishtat para dy veshëve dhe hapni gojën. Muskujt në anët e kokës dhe fytyrës kontrollojnë lëvizjet e nyjeve. Studiuesit besojnë se gratë midis 20 dhe 40 vjeç mund të kenë më shumë gjasa të vuajnë nga TMD për shkak të niveleve të hormoneve.
Çrregullimet temporomandibulare (TMD) përffshiijnë:
Dhimbje koke
Ekspertët vlerësojnë se 75 % e të gjitha dhimbjeve të kokës janë shkaktuar nga tensioni i muskujve, i cili mund të jetë i lidhur me kafshimin. Dhimbjet e kokës gjithashtu mund të shkaktohen nga mbyllja e muskujve të nofullës për periudha të gjata kohore. Shenjat që mund të tregojnë një dhimbje koke me origjinë dentare përfshijnë:
*Dhimbje prapa syve
*Dhimbje të muskujve të dhëmbëve ose muskujt e “lodhur” kur zgjoheni
*Dhimbje e kokës ose e skalpit kur e prekni
Dhimbje ose “ zhurmë” të veshëve
Dhimbja e shpine ,qafe ose shpatulle
*Marramendje
*Çrregullime gjumi
Nëse keni kaluar një trajtim dhe akoma keni dhimbje orofaciale, mund të keni një çrregullim gjumi ose çrregullime të frymëmarrjes, siç është gërhitja ose apneja e gjumit. Gërhitja e pa diagnostikuar mund të çojë në një tendencë në rritje të të kolapsit të rrugëve ajrore, duke çuar në apne të gjumit. Apnea e gjumit është një gjendje kur indet dhe muskujt në pjesën e pasme të fytit bien dhe pengojnë rrugët e frymëmarrjes. Njerëzit me apne të pa trajtuara të gjumit ndalojnë frymëmarrjen në mënyrë të përsëritur gjatë gjumit , nganjëherë qindra herë gjatë natës dhe shpesh për një minutë ose më gjatë.
A ka ndonjë trajtim në dispozicion?
Stomatologu ka një sërë trajtimesh që mund të ndihmojnë në zbutjen e dhimbjes orofaciale. Një pajisje e quajtur ortotik, ose splint, vishet mbi dhëmbët derisa kafshimi të mund të stabilizohet. Korrigjimi i përhershëm mund të kërkojë riformimin e dhëmbëve, ndërtimin e kurorave ose një pajisje të përhershme për gojën. Dentisti gjithashtu mund të rekomandojë terapi fizike, këshillim, trajnim për relaksim ose terapi masazhuese .
Mënyra të tjera për të lehtësuar dhimbjen përfshijnë:
Vendosni një paketë akulli në zonën e dhimbshme për 10 minuta, tre ose katër herë në ditë.
Hani ushqime më të buta dhe shmangni çamçakëzin ose akulloret.
Pritini ushqimin në copa të vogla.
Mbani dhëmbët sipërme dhe të poshtme paksa larg njëri tjetrit , përveç kur përtypni ose gëlltisni . Mbajtja e gjuhës midis dhëmbëve mund të ndihmojë me këtë.
Flini me shpinë
Dentisti do të marrë një histori mjekësore dhe dentare për të përcaktuar nëse ka ndodhur ndonjë traum në zonën e fytyrës, të kryejë një ekzaminim fizik për të shqyrtuar nyjen , lëvizjen dhe qafën. Ruajtja ose korrigjimi i kafshimit siguron shëndet të mirë dhe kujdesi i duhur do të ndihmojë në zvogëlimin ose eliminimin e dhimbjes apo shqetësimit orofacial.

Tregoni mjekut nëse keni simptoma të arteritit qelizor gjigant, përfshirë:

Dhimbje koke;

Dhimbje nofullash gjatë përtypjes;

Butësi e kokës;

Humbja e vizionit ose turbullimi në një sy, ose shikimi i dyfishtë;

Si mund të thonë mjekët nëse kam PMR?

Mjekët diagnostikojnë PMR bazuar në:

Simptomat;

Testet e gjakut;

Si e trajtojnë mjekët PMR-në?

Mjekët trajtojnë PMR me:

Kortikosteroide;

Ilaçet për të bllokuar sistemin imunitar;

Terapi fizike;

Shumica e njerëzve me PMR ndjehen shumë më mirë shumë shpejt kur trajtohen me kortikosteroide. Nëse përmirësoheni shpejt, mjekët janë plotësisht të sigurt se keni PMR.

Zakonisht duhet të merrni ilaç për të paktën një vit. Atëherë doza mund të ulet ngadalë. PMR mund të kthehet përsëri.

Personat që marrin kortikosteroide për një kohë të gjatë duhet të kontrollohen për:

Diabet;

Presioni i lartë i gjakut;

Katarakte;

Konsumimi i kockave— mjekët mund të përshkruajnë kalcium dhe vitaminë D për të parandaluar humbjen e eshtrave;