MENU
klinika

Çfarë rekomandohet?

Udhëzimet e përgjithshme për një dietë të shëndetshme!

17.09.2019 - 14:48

Udhëzimet e përgjithshme për një dietë të shëndetshme janë zhvilluar edhe pse kërkesat ditore të ushqyesve, përfshirë ato për lëndë ushqyese thelbësore, ndryshojnë në varësi të moshës, gjinisë, lartësisë, peshës, aktivitetit fizik dhe shkallës në të cilën trupi djeg kalori (shkalla metabolike).

Sasitë dietike të rekomanduara për proteina, vitamina dhe minerale publikohen në mënyrë periodike nga Bordi i Ushqimit dhe Ushqyerjes i Akademisë Kombëtare të Shkencave – Këshilli Kombëtar i Kërkimit. Këto shtesa kanë për qëllim plotësimin e nevojave të njerëzve të shëndetshëm.

Për këto shtesa nxirret një vlerë e caktuar që ndihmon njerëzit të zhvillojnë një stil të shëndetshëm të të ngrënit dhe të bëjnë zgjedhje të shëndetshme ushqimore që i përshtaten nevojave të tyre individuale.

Në përgjithësi, autoritetet e rekomandojnë atë.

Njerëzit hanë një shumëllojshmëri të ushqimeve proteinike, duke përfshirë ushqime deti, mish të kuq dhe shpendë, vezë, fasule dhe bizele, arra, fara dhe produkte soje.

diete per lupus
diete per lupus

Njerëzit zvogëlojnë konsumimin e yndyrës në rreth 28% të kalorive ose më pak.

Shumica e yndyrnave të ngrira duhet të jenë yndyrna të ngopura ose të pangopura.

kolana e librave

Njerëzit zvogëlojnë sasinë e yndyrave të ngopura që konsumojnë.

Njerëzit duhet të kufizojnë konsumin e tyre të yndyrave trans ose të eliminojnë yndyrnat trans nga dieta e tyre.

Njerëzit duhet të konsumojnë më shumë fruta, perime dhe drithëra (shumica e amerikanëve hanë nuk hanë sa duhet).

Njerëzit duhet të kufizojnë konsumimin e sheqernave të shtuar në më pak se 10% të kalorive totale ditore.

Njerëzit duhet të pinë lëngje të mjaftueshme për të parandaluar etjen.

Sidoqoftë, ndërsa njerëzit piqen, aftësia e tyre për të ndjerë etjen zvogëlohet, kështu që mund të duhet të bëjnë një përpjekje të vetëdijshme për të pirë lëngje të mjaftueshme.