MENU
klinika

Studimi

Edhe të vaksinuarit nuk janë të mbrojtur

10.09.2019 - 13:45

Ekzistojnë boshllëqe në imunitetin ndaj shytave midis moshës së adoleshëncës , të cilët ishin vaksinuar në fëmijëri, thonë studiuesit.

Gjetjet e reja tregojnë nevojën për të mësuar më shumë rreth reagimit të sistemit imunitar ndaj vaksinimeve të shytave.

Shytat janë një sëmundje virale shumë ngjitëse që mund të përhapet me shpejtësi në mesin e njerëzve të afërt , siç janë studentët në kalsa dhe ekipet sportive. Në 15 vitet e fundit, disa shpërthime kanë ndodhur në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Përhapjet janë raportuar së fundmi në ambientet e ndalimit të migrantëve në Sh.B.A.

“Në përgjithësi, vaksina MMR [fruthi, shyta, rubeola] ka qenë e shkëlqyeshme, me një ulje prej 99% në fruthin, shytat dhe sëmundjen e rubeolës, dhe një ulje të ndjeshme të ndërlikimeve të shoqëruara që nga prezantimi i saj,” tha Dr. Sri Edupuganti.

vaksina hpv-konica.al

Ajo është një profesor i asociuar i mjekësisë në Universitetin Emory University of Medicine, në Atlanta.

Studimi, nga studiuesit në Emory dhe Qendrat e Sh.B.A për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), përfshiu 71 persona, të moshës 18 deri në 23 vjeç, në zonën e Atlantës. Pothuajse të gjithë (69) kishin marrë dy doza të MMR, por 80% morën dozën e tyre të dytë më shumë se një dekadë përpara fillimit të studimit.

kolana e librave

Ndërsa 93% kishin antitrupa kundër shytave, 10% nuk kishin qeliza B të kujtesës anti-shyta të zbulueshëm. Këto qeliza prodhojnë antitrupa pas ekspozimit ndaj virusit të shytave.

Mesatarisht, shpeshtësia e qelizave B të kujtesës në gjakun e pjesëmarrësve ishte pesë deri në 10 herë më e ulët për qelizat që bënin antitrupa kundër shytave sesa për qelizat që bënin antitrupa ndaj fruthit ose rubeolës, zbuluan studiuesit .

Studiuesit gjithashtu zbuluan se antitrupat e pjesëmarrësve nuk ishin aq efektivë kundër llojit të virusit të shytave që qarkullojnë në natyrë, si kundër të shënjestruar nga MMR.

vaksinimi
vaksinimi

Të paktën gjashtë pjesëmarrës mund të kenë qenë të ndjeshëm ndaj infeksionit që qarkullon aktualisht, sipas raportit të botuar në 2 shtator në revistën Proceedings of the National Academy of Science.

Nuk kishte asnjë lidhje të qartë midis kohës së vaksinimit MMR dhe niveleve të ulëta të antitrupave ose kujtesës B, thanë autorët e studimit.

Në vitin 2017, Komiteti Këshillimor i CDC ( Qendra e Kontrollit të Sëmundjeve) për Praktikat e Imunizimit miratoi një dozë të tretë të vaksinës MMR për njerëzit e ekspozuar ndaj shytave gjatë shpërthimeve.