MENU
klinika

Studimi më i ri

Epidemia e ilaçeve që lidhen me infeksionet e zemrës

19.09.2019 - 12:46

Varësia dhe vdekjet nga mbidozimi nuk janë pasoja e vetme e epidemisë opioide.

Rastet e një infeksioni potencialisht vdekjeprurës të zemrës janë rritur në mënyrë alarmante, zbulon një studim i ri.

Ky infeksion bakterial, i quajtur endokardit infektiv, shpesh prek burra të rinj, të varfër të bardhë që ndajnë gjilpëra. Shumë gjithashtu kanë HIV, hepatit C dhe abuzim me alkoolin, thanë studiuesit.

Duke parë të dhënat për gati 1 milion pacientë me endokardit infektiv, hetuesit zbuluan se abuzimi i drogës ishte i përfshirë në 16% të rasteve në vitin 2016 – dyfishin e përqindjes që shihej në 2002.

“Në mbarë vendin, masat e shëndetit publik duhet të zbatohen për të adresuar këtë epidemi, me masa të synuara rajonale të adresuara posaçërisht për pacientët në rrezik”, tha studiuesi kryesor Dr. Serge Harb. Ai është një asistent profesor i mjekësisë në Kolegjin e Mjekësisë Cleveland Clinic, në Ohio.

ilace te ftohtit-konica.al

Për të luftuar rritjen e endokarditit infektiv, janë të nevojshëm ekipe që përfshijnë kardiologë, specialistë të sëmundjeve infektive, kirurgë kardiak, infermierë, specialistë të varësisë, menaxherë të çështjeve dhe punonjës socialë, tha ai.

“Trajtimi i duhur i infeksionit është vetëm një pjesë e planit të menaxhimit,” tha Harb. “Ndihmimi i këtyre pacientëve për të adresuar sjelljet e tyre Addictive, ofrimin e mbështetjes sociale, dhe arritjen e tyre në programe efektive rehabilitimi janë aspektet kryesore në kujdesin optimal dhe për të parandaluar këtë gjendje.”

Endokarditi infektiv zhvillohet kur bakteret futen në qarkullimin e gjakut dhe sulmojnë muret ose valvulat e zemrës. Mund të çojë në goditje në tru, një rrjedhje të valvulës së zemrës, dështim të zemrës dhe abscese rreth valvulës së zemrës.

Abuzimi i drogës është një faktor kryesor rreziku për endokarditin, tha Harb.

kolana e librave

Cdo vit në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 30,000 njerëz trajtohen për endokardit infektiv. Për një në pesë, është fatale.

Për studimin e ri, Harb dhe kolegët e tij përdorën Regjistrin Kombëtar të Simbolit Inpatient nga 2002 deri në 2016.

Ndërsa rritjet e infeksionit u panë në mbarë vendin, rritja më e madhe ishte në Midëest. Atje, norma u rrit gati 5% çdo vit, zbuloi ekipi i Harb.

Hetuesit gjithashtu zbuluan se burrat , me moshë mesatare 38 vjeç, ishin më të prekurit. Gjithashtu, këta pacientë që përdorin drogë ishin më të varfër: 42% kishin të ardhura në tremujorin e fundit, dhe pothuajse gjysma u mbështet nga ekipi për kujdesin e tyre shëndetësor.

Përdoruesit e drogës me endokardit qëndruan në spital më gjatë dhe kishin më shumë të ngjarë të kishin nevojë për operacione në zemër. Por për shkak se shumica ishin të rinj, ata kishin më pak të ngjarë të vdisnin, vunë re studiuesit.

ilace-konica.al

Dr. Gregg Fonaroë është profesor i kardiologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles. Ai tha se endokarditi infektiv“, është një gjendje serioze, potencialisht kërcënuese për jetën që rezulton në një sëmundshmëri të konsiderueshme dhe shpenzime të kujdesit shëndetësor.”

Janë ngritur shqetësime rreth rritjes gjatë dekadës së fundit të sjellë nga epidemia e opioideve, shtoi Fonarow.

“Rritja e konsiderueshme e abuzimit të drogave të lidhura me endokarditin infektiv nënvizon më tej efektet shkatërruese që ka pasur epidemia e opioideve në Shtetet e Bashkuara, dhe pse nevojiten përpjekje intensive për të adresuar më tej këtë çështje serioze të shëndetit publik,” tha Fonarow.

Raporti u botua në internet 18 Shtator në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës.