MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini mbi shëndetin…

Gluteni ky vrasës i heshtur!

14.09.2019 - 17:00

Gluteni quhet një vrasës i heshtur sepse mund të shkaktojë dëme kronike në të gjithë trupin. Ndonjëherë pacienti nuk është në dijeni edhe për pasojat e konsumimit të glutenit. Pra, është më mirë të kontrolloni nëse trupi juaj ka një intolerancë ndaj glutenit.

 

  1. Probleme me traktin gastrointestinal

Simptomat shoqërohen kryesisht me zorrët: diarre, dhimbje barku dhe madje edhe kapsllëk. Njerëzit shpesh i shoqërojnë këto simptoma me sëmundje të tjera. Dhe pacientët diagnostikohen gabimisht me sindromën e zorrës së irrituar (IBS). Studimet konfirmojnë se 10-15% e popullsisë botërore vuan nga IBS. Por kjo diagnozë mund të çojë te njerëzit me ndjeshmëri ndaj glutenit që nuk marrin trajtimin e duhur në mënyrë që simptomat të mos zhduken.

  1. Ndryshime të pashpjegueshme të peshës

Intoleranca e glutenit mund të çojë në humbje peshe dhe në rritje të peshës pa ndonjë arsye të dukshme. Kjo ndodh për shkak të proceseve inflamatore në nivelin qelizor dhe çrregullimeve metabolike. Një ndryshim i papritur i peshës mund të shoqërojë sëmundje të tjera të pakëndshme. Por mund të lidhet me intolerancën e glutenit nëse shoqërohet me simptoma të tjera të kequshqimit.

kolana e librave

 

  1. Mosbalancimi hormonal

Ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis intolerancës së glutenit dhe çrregullimeve hormonale të cilat mund të ndodhin si një cikël i parregullt menstrual, luhatjet e papritura të peshës, dhe çrregullimet e gjumit. Dështimet hormonale të shkaktuara nga intoleranca e glutenit mund të amplifikohen shumë herë gjatë pubertetit, shtatzënisë dhe menopauzës. Mbani në mend se këto simptoma njihen kryesisht tek gratë.

  1. Probleme me sistemin nervor qendror

Gluteni rrit inflamacionin dhe përshkueshmërinë e zorrëve. Si rezultat, simptomat e ndjeshmërisë ndaj glutenit mund të përfshijnë probleme me përqendrimin, depresionin, ankthin, pagjumësinë dhe lodhjen. Disa njerëz me intolerancë gluteni përjetojnë nervozizëm dhe ndjenja se humbasin lehtësisht trenin e tyre të mendimit dhe kanë përqendrim të dobët. Sipas informacionit të mbledhur nga një studim, njerëzit me intolerancë ndaj glutenit janë më të prirur ndaj migrenave sesa personat e tjerë. Shkaqet e dhimbjes së kokës mund të jenë shumë të ndryshme. Një person i cili është alergjik ndaj glutenit mund të pësojë një dhimbje koke 30-60 minuta pas ngrënies.

Burimi: Bright Side