MENU
klinika

Studimi ndërkombëtar

Hapja e arterieve të bllokuara pas një sulmi në zemër mbron shëndetin

04.09.2019 - 18:01

Hapja e të gjitha arterieve të bllokuara të një personi pas një sulmi në zemër mund të mbrojë shëndetin e tyre më mirë sesa rihapja e  vetëm asaj që e ka shkaktuar atë, kanë qënë  përfundimet e një studimi  të  madh klinik ndërkombëtar.

Hapja e të gjitha bllokimeve dhe jo vetëm “fajtori” që qëndron pas sulmit zvogëlon rrezikun që një pacienti të vdesë ose të ketë një sulm tjetër në zemër me 26%, raportuan studiuesit më 1 shtator në Neë England Journal of Medicine.

Ky gjykim në shkallë të gjerë konfirmon hulumtime me vlerë gati një dekade që tregojnë të njëjtin drejtim, dhe duhet të çojë që kjo qasje të bëhet praktikë standarde, tha studiuesi kryesor Dr. Shamir Mehta. Ai është drejtor i kardiologjisë ndërhyrëse në Hamilton Science Science në Hamilton, Ontario.

“Rezultatet ishin shumë të qarta. Ato  nuk kishin vijë kufitare,” tha ai. “Pothuajse me siguri do të ketë një ndikim në udhëzimet dhe në praktikën klinike, jo vetëm në Sh.B.A ose Kanada, por në të gjithë botën.”

Rreth gjysma e të gjithë viktimave të sulmit në zemër kanë më shumë arterie të bllokuara se ajo që shkaktoi sulmin e tyre në zemër, thanë studiuesit në shënimet në sfond.

Nga ata pacientë me bllokime të shumta, të paktën 80% duhet të jenë në gjendje të përfitojnë nga rihapja e të gjitha arterieve të bllokuara, tha Dr. Samin Sharma, drejtor i kardiologjisë klinike dhe ndërhyrëse në Spitalin Mount Sinai, në Neë York City.

E rëndësishmja është që të bëni rihapjen e bllokimeve shtesë nuk rrit rrezikun e një pacienti për probleme të tjera shëndetësore, vuri në dukje Sharma.

Mehta tha, “Ky studim tregon se nëse e bëni atë në mënyrë korrekte, asgjë nuk ndodh. Dëmtimet në veshka ishin identike. Komplikimet vaskulare ishin identike. Nuk kishte rritje të goditjes në tru.”

Sulmet në zemër ndodhin sepse një arterie e vetme e bllokuar parandalon rrjedhjen e gjakut në zemër, duke dëmtuar organin.

Trajtimi fillestar përqendrohet në rihapjen e asaj arterie dhe rivendosjen e rrjedhës së oksigjenit në muskujt e zemrës, tha Mehta.

Por ka pasur një debat të madh se çfarë të bëni për arteriet e tjera të bllokuara që mund të ketë një pacient.

“Këtu kanë qenë të gjitha polemikat,” tha Mehta. “A duhet t’i lëmë ato sic janë ? A kanë qenë ato atje për vite me radhë, dhe a nuk do të shkaktojnë ndonjë problem në të ardhmen? A duhet të rrezikojmë me të vërtetë të kthehemi prap dhe t’i hapim ato menjëherë pasi pacienti të ketë kaluar  një sulm në zemër ? “

Udhëzimet ishin “vërtet të mprehta  për këtë çështje”, tha Mehta. “Të dhënat nuk ishin aty për të thënë 100% që të hapen të gjitha arteriet  dhe t’i rregullojnë ose mos ti  rregullojnë ato. Ishte një lloj në mesatareje.”

Të paktën tetë vjet studime dhe prova klinike kanë siguruar dëshmi në rritje që rihapja e të gjitha bllokimeve duhet të përmirësojë rezultatin e një personi, tha Dr. C. Michael Valentine, president i Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

“Ky është konfirmimi i shumëpritur që kanë pritur shumica e kardiologëve,” tha Valentine, një kardiolog i moshuar në Qendrën Kardiovaskulare Stroobants të Qendrës Shëndetësore në Lynchburg, Va.

Për të dhënë këtë përgjigje përfundimtare, studiuesit ndërmorën një provë klinike që përfshin më shumë se 4,000 pacientë të trajtuar në 140 spitale në 31 vende të ndryshme. Të gjithë pacientët kishin rihapur arterien  “fajtore” të bllokuar, tha Mehta.

Pas kësaj procedure fillestare, rreth gjysma u zgjodhën rastësisht për një procedurë të dytë ditë më vonë për të rihapur pjesën tjetër të arterieve të tyre të bllokuara.

Kujdesi për bllokimet e tjera të prera në gjysmën e rrezikut të kombinuar të një personi, ose nga vdekja nga sëmundjet e zemrës, nga një sulm i përsëritur në zemër, ose nga nevoja për t’u kthyer dhe një arterie tjetër të bllokuar të rihapur për shkak të dhimbjes në gjoks ose simptomave të tjera, treguan rezultatet.

Gjatë një mesatare prej tre vjetësh, rreth 8% e pacientëve që kishin rihapur gjithçka pësuan një sulm të dytë në zemër ose vdekje kardiovaskulare. Kjo krahasohet me rreth 11% të atyre që morën trajtim vetëm për arteriet që shkaktuan sulmin e parë në zemër.

“Ne kemi treguar qartë se vendosja e stenteve në këto arterie të bllokuara dhe hapja e tyre siguron një përfitim të madh,” tha Mehta. “Gjëja interesante është se përfitimi mblidhet për një kohë të gjatë. Trajtimi pasoi pacientët deri në tre vjet, dhe përfitimi vazhdoi të mblidhej gjatë asaj periudhe.”

Mehta dhe Sharma presin që hapja e plotë e të gjitha bllokimeve gjithashtu do të kursente para për një kohë të gjatë, krahasuar me njerëzit që ktheheshin në spital me problemet e ardhshme të shkaktuara nga arteriet e bllokuara të patrajtuara.

Megjithatë, rezultatet tregojnë gjithashtu se nuk ka nxitim. Pacientët përfituan nga rihapja e të gjitha bllokimeve edhe nëse procedura e përcjelljes do të ndodhte javë më vonë, tha Mehta.

Gjëja e bukur në lidhje me gjykimin është nëse një person është i dobët ose i moshuar, ose nëse ka sëmundje të veshkave, është mirë që ta vononi atë dhe ta lini pacientin të shërohet nga sulmi fillestar në zemër “, tha ai.” Atëherë kur të jenë rikuperuar , ju mund t’i riktheheni dhe të bëni arteriet  e tjera “.

Është  e rëndësishme që mjekët të kuptojnë se ka mundësi, tha ai. “Nuk ke pse ta bësh menjëherë”.

Sidoqoftë, sugjeroi Sharma, mund të jetë edhe më kosto-efektive të pastrohen të gjitha bllokimet gjatë procedurës fillestare. “Nëse e dini se është një bllokim i thjeshtë, pse duhet të prisni deri ditën tjetër? Pse nuk e bëni atë në të njëjtën kohë? Kjo është pyetja e vetme që nuk është përgjigjur nga ky studim,” tha Sharma.

Rezultatet e provës klinike u prezantuan gjithashtu të Dielën në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë, në Paris.