MENU
klinika

Project Syndicate

Johnson e humbi busullën e orientimit

18.09.2019 - 14:21

Saga e gjatë e Brexitit në Britani po nis një episod të ri.

A ka kryeministri Boris Johnson një plan dinak për një marrëveshje të re dhe të përmirësuar, apo ai thjesht po zvarrit Mbretërinë e Bashkuar?

Gjykata më e lartë në Skoci ka vendosur që pezullimi i Parlamentit të jetë kundër ligjit, dhe Dhoma e Komunave e ka detyruar atë të publikojë dokumentin Operacioni Yellowhammer, i cili përmban një vlerësim zyrtar mjaft të dëmshëm të ndikimit katastrofik të një Brexit pa marrëveshje.

Pyetja tani, sigurisht, është nëse Johnson ka një plan, ose të paktën një busull, për tu orientuar në kaosin që ai krijoi.

Pasi Johnson të eleminojë kundërshtarët e tij dhe ta fusë vendin në trazira, ai do të bëjë një sulm të minutës së fundit.

Duke mos pranuar opsionet e tij për kompromis dhe duke injoruar udhëzimet e Parlamentit, Johnson po shqetësohet për Brexit pa marrëveshje ose rënien e qeverisë së tij. Varka e tij e parë e shpëtimit është një zgjedhje e përgjithshme, të cilën ai do të përpiqet ta përcaktojë si një konkurs “Njerëzit kundër Parlamentit”.

Vetë Johnson ka shumë të ngjarë që nuk e di se si do të përfundojë kjo.

 

Klasat financiare dhe të politikave besojnë në vendimmarrje racionale. Por politikanët kanë tendencën të besojnë fuqitë e emocionit dhe instinktit.

Sidoqoftë, tani në Mbretërinë e Bashkuar marrja e vendimeve racionale për të ardhmen është bërë e pamundur.

Virusi Brexit ende po shkakton gjendje vdekjeprurëse në trupin britanik. Një marrëveshje e re nuk do të ishte kurë.

Mark Malloch-Brown, një anëtar i Dhomës së Lordëve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN