MENU
klinika

Mësoni shkakun dhe si ta trajtoni

Keni lëkurë të thatë dhe në formë luspash në duar dhe këmbë?

30.09.2019 - 21:32

Ikthoza është shkallëzimi dhe heqja e lëkurës që shkon nga thatësia e butë, por e bezdisshme, deri te sëmundjet e rënda dhe disfiguese të lëkurës.

Ikthoza është një formë e lëkurës së thatë të rëndë. Ikthoza shkakton shkallëzim  në lëkurë në sasi të tepërt. Shkallëzimi  është zona e qelizave të vdekura të lëkurës, të cilat shfaqen si copëza të thata dhe të forta që ngjajnë si luspa.

Për dallim nga xeroderma, e cila është lëkura e thatë e zakonshme, ikthoza është lëkura e thatë që vjen nga një çrregullim i trashëguar (i quajtur ihthyozë e trashëguar) ose nga një numër çrregullimesh ose ilaçesh të tjera (të quajtura ihterozë e fituar).

 

Ikthiozat  e trasheguara

Ikthiozat e trashëguara (format më të zakonshme) janë rezultat i mutacioneve gjenetike që zakonisht kalohen nga prindi tek fëmija, por që ndonjëherë ndodhin në mënyrë spontane. Ikitozat e trashëguara shihen gjatë lindjes ose zhvillohen gjatë foshnjërisë ose fëmijërisë. Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të Ikthiozave të trashëguara. Disa prekin vetëm lëkurën, dhe të tjerat janë vetëm një pjesë e çrregullimeve të trashëguara që prekin organet e tjera.

Në varësi të formës, shkallëzimi  mund të jetë i paktë  ose mund të jetë e madhe, e trashë dhe e fortë. Shkallëzimi  mund të formohet vetëm në pëllëmbët e duarve dhe thembra të këmbëve, ose mund të mbulojë pjesën më të madhe të trupit. Disa forma shkaktojnë fshikëza, të cilat mund të çojnë në infeksione bakteriale.

 

Ikthiozat  e fituara

Ikthiozat  e fituara mund të shkaktohen nga një sërë çrregullimesh të brendshme, të tilla si një gjëndër tiroide aktive (hipotiroidizëm), limfoma dhe SIDA. Disa ilaçe mund të shkaktojnë Ikthiozë  të fituar (si acidi nikotinik, triparanoli dhe butirofenonet). Ikthiozat e fituara zakonisht zhvillohen gjatë moshës madhore.

 

Diagnoza

Zhvillimi i luspave karakteristike në lëkurë

Për Ikthioza të trashëguara, teste dhe konsulta me një gjenetist

Për Ikthioza të fituara, ndonjëherë biopsi të lëkurës

Ikthiozat e trashëguara diagnostikohen kur foshnjat lindin zhvillojnë luspat karakteristike në lëkurën e tyre. Mjekët bëjnë teste dhe konsultohen me ekspertë në gjenetikë (gjenetistë) për të përcaktuar shkakun e Ikthiozës së trashëguar.

Ikthiozat e fituara diagnostikohen kur njerëzit zhvillojnë luspat dhe tharjen  karakteristike pas marrjes së një ilaçi ose zhvillimin e një çrregullimi të brendshëm. Mjekët mund të bëjnë një biopsi të lëkurës, e cila ndonjëherë mund të përcaktojë një shkak të brendshëm.

Trajtimi

Krem hidratues

Për Ikthioza të fituara, trajtimi i shkakut

Për Ikthioza të trashëguara , ilaçe të lidhura me vitaminën A

Për infeksion të mundshëm, antibiotikë

 

Për Ikthioza të fituara , çrregullimi themelor trajtohet ose ilaçi që shkakton Ikthiozë ndalohet . Trajtime të tjera përfshijnë mbajtjen e lëkurës me lagështi dhe duke shmangur tharjen e lëkurës. Hidratuesit  që përmbajnë vazelinë, vaj mineral, vaj salicilik ose acid laktik, laktat e amonit, qeramidet duhet të aplikohen menjëherë pas larjes ndërsa lëkura është akoma e lagur. Hidratuesi i tepërt mund të hiqet duke i fshirë me një peshqir.

Për të ndihmuar në heqjen e luspave , të rriturit mund të aplikojnë një zgjidhje të propilen glikolit në ujë në zonat e prekura pas larjes. Zonat mbulohen  më pas me një fletë  të hollë plastike  gjatë natës. Për Ikthiozë  të trashëguar, kremrat ose pilulat që përmbajnë substanca të lidhura me vitaminën A, të tilla si tretinoin retinoid, izotretinoin oral, ose acitretin oral, ndihmojnë lëkurën të përmirësohet.

Personave që janë në rrezik të infeksionit bakterial mund të jepen antibiotikë nga goja.