MENU
klinika

Kujdes!

Këto perime mund të shkaktojnë një infeksion parazitar

07.09.2019 - 18:26

Ciklosporiasis është një infeksion i zorrëve të holla të shkaktuara nga paraziti Cyclospora cayetanensis. Simptomat kryesore janë diarreja me dhimbje barku dhe vjellje.

Njerëzit mund të infektohen me Cyclospora duke konsumuar ushqim të importuar ose ujë të kontaminuar me parazit.

Simptomat e ciklosporiasis mund të jenë më të rënda tek njerëzit me një sistem të dobësuar imunitar, siç janë njerëzit me SIDA.

Simptomat ndryshojnë por përfshijnë diarre, ngërç abdominal, ethe dhe humbje peshe.

Mjekët diagnostikojnë infeksionin duke identifikuar Cyclospora në një mostër të jashtëqitjes.

Trimethoprim / sulfamethoxazole (TMP / SMX) përdoret për trajtimin e ciklosporiasis.

Ciklosporiasis është më e zakonshme në vendet ku kanalizimet janë të dobëta. Banorët dhe udhëtarët në zonat endemike janë në rrezik. Shpërthimet e këtij infeksioni i janë atribuar prodhimeve të importuara të freskëta, të tilla si mjedër, borzilok, bizele, lule lakër, marule etj.

infeksioni shigella-konica.al

Simptomat

Simptoma kryesore e ciklosporiasis është diarre e papritur, jo e përgjakshme, e holluar me ujë dhe vjellje. Simptoma të tjera përfshijnë ethe, ngërçe barku, të vjella, lodhje dhe humbje peshe. Simptomat te njerëzit me një sistem imunitar normal zakonisht zgjasin një javë, më pas ndërpriten.

Në njerëzit me një sistem të dobësuar imunitar, përfshirë njerëzit me SIDA, ciklosporiasis mund të shkaktojë diarre të rëndë që mund të vazhdojë për një kohë të gjatë.

kolana e librave

Diagnoza

Testet e jashëqitjes.

Për të diagnostikuar ciklosporiasis, një mostër jashtëqitje është ekzaminuar nën një mikroskop për vezët e Cyclospora. Teknika të specializuara mund të përdoren për të rritur shanset për të identifikuar vezët. Teknika molekulare është në dispozicion në disa laboratorë referencë për të identifikuar ADN-në e parazitit.

Kur ekzaminimi i jashtëqitjes nuk zbulon një shkak të diarresë të vazhdueshme, mjekët mund të përdorin një tub fleksibël të shikimit (endoskop) për të ekzaminuar pjesën e sipërme të traktit tretës dhe për të marrë një mostër të indeve (biopsi) që do të ekzaminohet nën një mikroskop dhe do të analizohet për parazit.

  • Parandalimi

Kur udhëtoni në zona ku infeksioni është i zakonshëm, njerëzit duhet të shmangin ngrënien e ushqimeve të papjekura, përfshirë sallatat dhe perimet, dhe duhet të shmangin konsumimin e ujit dhe akullit të kontaminuar potencialisht. Larja e duarve me sapun dhe ujë është e rëndësishme. Pirja e ujit që është zier është e sigurt. Filtrimi i ujit mund të largojë cistat e Cyclospora dhe parazitëve të tjerë, si dhe bakteret që shkaktojnë sëmundje.

Infeksioni bakterial ose viral-konica.al

Trajtimi

Trimethoprim / sulfamethoxazole (TMP / SMX);

Personat e infektuar që kanë simptoma mund të mjekohen me trimethoprim / sulfamethoxazole (TMP / SMX) të marra nga goja.

Tek njerëzit me SIDA është shumë e rëndësishme që infeksioni HIV të trajtohet sa më efektivisht me ilaçe antiretrovirale. Një trajtim i tillë mund të forcojë sistemin e dobësuar imunitar, i cili zakonisht ndihmon në kontrollin e diarresë dhe simptomave të tjera.

Njerëzit me SIDA mund të përfitojnë nga një dozë më e lartë e TMP / SMX dhe një kurs më i gjatë trajtimi.