MENU
klinika

Fjalimi i ministrit të jashtëm

Kina dha disa mesazhe të rëndësishme nga New Yorku

28.09.2019 - 12:20

Kina iu drejtua botës të Premten në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, forumi vjetor në New York City. Xi Jinping i Kinës merr pjesë shumë rrallë, ndaj dërgoi kryediplomatin Wang Yi të fliste.

Ministri i jashtëm kinez renditi qëndrimin e vendit të tij për disa çështje polemike në të gjithë botën:

Sovraniteti

Wang theksoi diçka që ai e ka përsëritur gjatë gjithë ngjarjeve të javës në New York.

“Kina udhëhiqet nga parimi i pavarësisë …. Ne nuk do t’i nënshtrohemi të tjerëve dhe as do t’i detyrojmë të tjerët të nënshtrohen”, tha Wang. “Kina do të mbetet e përkushtuar ndaj parimeve themelore të barazisë sovrane dhe mosndërhyrjes në punët e brendshme të vendeve të tjera siç përcaktohet në Kartën e Kombeve të Bashkuara”.

Zhvillimi i pjesës tjetër të botës

Kina po ndërmerr projekte të mëdha ekonomike në të gjithë botën, dhe Wang tha “Kina është e gatshme të ndajë përvojën e saj të zhvillimit me vendet e tjera dhe të sigurojë ndihmën e nevojshme në kohë nevoje,”. “Megjithatë, ne nuk kemi ndërmend të huazojmë modelin tonë të zhvillimit ose tia mësojmë të tjerëve.”

Ndërtimi i mureve

Në atë që dukej si sulm ndaj Donald Trump për “ndërtimin e murit” në kufirin SHBA-Meksikë, Wang tha: “Ndërtimi i mureve nuk do të zgjidhë sfidat globale, dhe fajësimi i të tjerëve për problemet e veta nuk funksionon”.

Lufta tregtare-SHBA-Kinë

“Kina është një vend me një civilizim 5,000 vjeçar, 1.4 miliardë njerëz punëtorë dhe të guximshëm dhe një tokë prej 9.6 milion kilometra katrorë Kina nuk do të jetë kurrë e detyruar nga kërcënimet, ose të nënshtrohet nga presioni “.

kolana e librave

Marrëveshja bërthamore e Iranit

“Çështja bërthamore iraniane prek paqen dhe sigurinë botërore. Të gjitha palët duhet të punojnë së bashku për të mbështetur Planin e Përbashkët të Aksionit të Përbashkët (JCPOA) dhe të sigurojnë që ky rezultat historik të mos shmanget.” Irani ka shkelur gjithnjë e më shumë kushtet e marrëveshjes që kur SHBA u tërhoq nga ajo dhe vendosi sërish sanksione. Kina është një blerës i madh i naftës iraniane”, tha Wang.

“Duke pasur parasysh tensionet në rritje në Lindjen e Mesme dhe rajonin e Gjirit, Kina propozon si vijon: çështja bërthamore iraniane duhet të kthehet shpejt në gjurmët e JCPOA; vendet e Gjirit duhet të nxiten të krijojnë një platformë për dialog dhe konsultim; dhe vendet nga jashtë rajonit duhet të luajnë një rol pozitiv në ruajtjen e sigurisë në rajon, “tha ai.

Konflikti izraelito-palestinez

Wang tha “Për popullin palestinez, krijimi i një shteti të pavarur është e drejta e tyre e patjetërsueshme, diçka që nuk duhet të përdoret për pazare.”

Afganistani

“Ajo që shpresojmë të shohim është një Afganistan i bashkuar, ku të gjitha partitë politike dhe grupet etnike përcaktojnë së bashku të ardhmen e kombit të tyre, një Afganistan të qëndrueshëm që lufton me vendosmëri terrorizmin, dhe një Afganistan që jeton në harmoni me fqinjët e tij dhe bëhet një forcë pozitive për ruajtjen e paqen dhe stabilitetin në rajon”, u shpreh ministry kinez .

Ndryshimi i klimës

Wang ishte shumë i kujdesshëm në lidhje me klimën në fjalimin e tij. “Ne do të bëjmë ato që kemi nënshkruar, do t’i përmbushim detyrimet tona dhe do të punojmë me veprime reale për të kontribuar në ndërtimin e një bote të pastër dhe të bukur,” tha ai.

Elizabeth Joseph, CNN.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN