MENU
klinika

Project Syndicate

Koreja e Veriut po e ‘tradhton’ fshehurazi Amerikën?

11.09.2019 - 13:18

Presidenti amerikan Donald Trump mund të besojë akoma që denuklearizimi i Koresë së Veriut po zhvillohet në Korenë e Veriut.

Nëse po, ai është ndoshta i vetmi që e beson këtë, duke marrë parasysh testet e shpeshta të raketave.

Kur takoi për herë të parë Kim në Singapor në qershor 2018, Trump vendosi thjesht të ndiqte instinktet e tij. Që nga ajo kohë, ai po e çon politikën e SHBA për Korenë e Veriut në një rrugë të gabuar.

Tani kanë kaluar shumë muaj, dhe regjimi i Koresë së Veriut nuk është akoma i interesuar për denuklearizimin.

Steve Biegun, Përfaqësuesi Special i SHBA për Korenë e Veriut, vazhdon të këshillohet me palët e treta përkatëse. Por ai nuk duket se po merr ndonjë mbështetje nga Bolton apo Trump.

Koreja e Veriut gjithmonë ka preferuar një proces dypalësh me SH.B.A.-së, sepse ai format rrit prestigjin e vet. Në fakt, të merresh drejtpërdrejt me Trump mund të jetë e rrezikshme.

kolana e librave

Por, në përgjithësi, procesi i samiteve dhe letrave të dashurisë ka krijuar një marrëdhënie të ngrohtë midis Kim dhe Trump.

Ndërkohë, SHBA ka qenë e lumtur të informojë vendet e treta të interesuara për procesin, duke i mbajtur ata jashtë dhomës së bisedimeve. Anëtarët e tjerë të procesit gjashtë palësh, Koreja e Jugut, Japonia, Rusia dhe Kina, nuk besojnë se do të ketë përparim. Por ata gjithashtu mund t’i lënë supet e SHBA-së barrën  për të menaxhuar Korenë e Veriut.

Testet dhe sjellja e raketave të fundit të regjimit Kim ndaj Korea e Jugut mund të nënkuptohen si një paralajmërim për Trump. Nëse po, mesazhi është i qartë: nëse nuk na ndëshkoni, ne do të shkaktojmë probleme për ju përpara nëntorit 2020.

Trump mund të dëshirojë që bota të mendojë se ai po ruan durimin strategjik në lidhje me Korenë e Veriut. Se a do të funksionojë mbetet të shihet. Nëntori 2020 është ende larg.

Christopher R. Hill, ish Ndihmës Sekretari i Shtetit i SHBA për Azinë Lindore, ishte Ambasadori i SHBA-së në Irak, Korenë e Jugut, Maqedoni dhe Poloni, një i dërguar special i SHBA-së për Kosovën, një negociator i Marrëveshjeve të Paqes në Dejton. Ai është Këshilltari Kryesor  për Angazhim Global dhe Profesor i Praktikës në Diplomaci në Universitetin e Denverit, dhe autori i Outpost.