MENU
klinika

Çfarë e shkakton?

Kur fillon përkulja dhe deformimi i shtyllës kurrizore?

10.09.2019 - 14:30
  • Çfarë është skolioza?

Skolioza është një kurbë anormale në shpinë

Foshnjat mund të lindin me skoliozë ose mund të zhvillohet tek fëmijët midis moshës 10 dhe 16 vjeç

Skolioza mund t’i bëjë shpatullat dhe vithet e fëmijës të pabarabartë

  • Çfarë e shkakton skoliozën?

Zakonisht, nuk mund të gjendet një shkak. Ndonjëherë, skolioza mund të shkaktohet nga një defekt i lindjes.

  • Cilat janë simptomat e skoliozës?

Skolioza e butë zakonisht nuk ka simptoma. Por ndonjëherë fëmijët kanë:

dhimbje e shpines-konica.al

Një krah më i lartë se tjetri;

Një anë e vitheve më e lartë se tjetra duke shkaktuar një bel të pabarabartë;

Dhimbje të buta deri te forta në shpinë;

Skolioza e rëndë mund të shkaktojë:

Dhimbje e vazhdueshme;

Vështirësi në frymëmarrje, nëse kafazi i brinjëve ju shtyp në mushkëri;

Dëmtimi i organeve të brendshme;

Si mund të tregojnë mjekët nëse fëmija ka skoliozë?

Mjeku do t’i kërkojë fëmijës të përkulet përpara për të parë nëse shpina është e lakuar

Nëse kurrizi i fëmijës duket si i lakuar, mjeku do të bëjë rreze x për të konfirmuar që ai ka skoliozë

Rrezet X ndihmojnë mjekun të masë se sa e rëndë është kurba

Si e trajtojnë mjekët skoliozën?

Trajtimet varen nga sa e rëndë është kurba.

Një kurbë e vogël mund të mos ketë nevojë për trajtim. Mund të ketë nevojë të kontrollohet rregullisht nga mjeku në rast se përkeqësohet.

Në raste më të rënda, trajtimi duhet të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur dhe mund të përfshijë:

Një parantezë që të përpiqeni ta mbani shpinën drejt

Terapia fizike për të ndaluar përkeqësimin e skoliozës

Kirurgji për të drejtuar shtyllën kurrizore

Fëmija mund të ndjehet keq për skoliozën ose të shqetësohet për trajtimin. Biseda me një mjek profesionist mund të ndihmojë që fëmija të ndjehet më mirë.