MENU
klinika

Nga The Hill

Kur historia të shkruajë për populistët e shekullit XXI…

16.09.2019 - 15:22

Populizmi është në rritje në mbarë botën, duke ngjallur frikë dhe panik brenda qeverive kryesore.

Politikanët po nxitojnë të kërkojnë përgjigje për rritjen e papritur të këtij modeli politik shpesh të studiuar, por të keqkuptuar.

Sondazhi Global i Lumturisë dhe Qëndrimeve Politike, i lëshuar javën e kaluar në takimin vjetor të Strategjisë Evropiane të Jaltës në Ukrainë nënvizon nevojën drastike që qeveritë të përshtaten me kërkesat e qytetarëve ose të rrezikojnë të humbasin ndaj partive populiste. I drejtuar nga Victor Pinchuk, një biznesmen dhe filantrop, dhe i mbikëqyrur nga George Ward, një studiues për lidhjen midis lumturisë dhe sjelljes së votimit, studimi vëzhgoi 15 vende të botës, duke kryer 1000 intervista në secilin prej vendeve.

Populizmi, i larguar kryesisht nga gjeopolitika që nga vitet 1940, po rishfaqet në të gjithë botën.

Gjithnjë e më shumë, vendet po flirtojnë me liderët populistë, dhe studimi sugjeron që kjo është kryesisht për shkak të dështimit të qeverive për të faktuar lumturinë subjektive dhe besimin e qytetarëve të tyre.

Shumica në çdo vend të anketuar mendojnë se një sistem i ri politik është i nevojshëm për t’i bërë njerëzit të lumtur.

Një efekt i qëndrueshëm i krizës financiare të vitit 2008 është humbja e besimit në institucione të mëdha, si dhe drejtuesit e tyre, duke hapur derën për politikanët populistë.

kolana e librave

Nëse qeveritë kryesore nuk arrijnë të fitojnë besimin nga qytetarët e tyre, ata nuk do të jenë më në gjendje të mbajnë pushtetin, duke vendosur një skenar të rrezikshëm. Historikisht, Shtetet e Bashkuara kishin qenë në gjendje të shmangnin çdo lëvizje të dëmtuar të përhapur populiste, megjithëse përsëritja jonë tani është në fund. Arratisja jonë nga joshja e populizmit përfundoi me prishje të lëvizjes së Partisë aaj, duke kulmuar në zgjedhjen e Donald Trump dhe ngritjen e krahut përparimtar të Partisë Demokratike.

Sondazhi zbuloi se 22 përqind e popullsisë botërore është populiste, deri në 40 përqind në vendet me trazira politike të fundit si Brazili dhe Ukraina.

Populizmi si ideologji politike nuk mbështetet në bindje të forta, dhe kjo funksionon pikërisht në dobi të tij. Populizmi luan me emocionet e njerëzve të thjeshtë.

Populistët nuk premtojnë asgjë më shumë sesa t’i bëjnë njerëzit të lumtur ose të rivendosin ish-lavdinë kombëtare, si me Presidentin Trump dhe Presidentin Erdogan.

Populizmi ushqehet nga fakti që qytetarët nuk e ndiejnë se zëri i tyre po dëgjohet dhe u mungon besimi në institucione. Ndoshta kjo shpjegon pse qytetarët janë të gatshëm të votojnë për liderët populistë që bëjnë thirrje për t’i bërë ata më të lumtur, pavarësisht nga rreziqet ekonomike.

Qeveritë kryesore duhet të zgjohen në këtë ose vala populiste e së kaluarës do të zhvendoset në faqet e historisë dhe tsunami populist i shekullit 21 do të kujtohet si ai që kërcënoi me të vërtetë demokracinë.

Douglas E. Schoen është një këshilltar politik. Firma e tij Schoen Consulting bëri punën në terren për Studimin Global të Lumturisë dhe Qëndrimeve Politike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”