MENU
klinika

Kujdes!

Ky reaksion alergjik nëse nuk trajtohet mund të jetë fatal

04.09.2019 - 18:35

Çfarë  janë reagimet anafilaktike?

Reagimet anafilaktike (ndonjëherë të quajtura “anafilaksi”) janë reagimet alergjike më serioze, të papritura dhe kërcënuese për jetën. Ju zhvilloni simptoma të rënda të tilla si një skuqje e kruajtjes në të gjithë trupin, një fyt i fryrë dhe frymëmarrje me probleme. Nëse reaksioni alergjik nuk mjekohet, mund të jetë vdekjeprurëse.

Mund të keni një reagim anafilaktik pasi të prekni ose hani diçka për të cilën jeni alergjik (një alergjen).

Pasi të keni një reaksion anafilaktik ndaj diçkaje, ka shumë të ngjarë të keni një tjetër nëse bieni përsëri në kontakt me atë alergjen

Simptomat e një reaksioni anafilaktik zakonisht fillojnë brenda 15 minutave

Për të parandaluar një reaksion anafilaktik, shmangni alergjenin dhe mbani gjithmonë me vete një pllakë të pilulave epinefrine dhe antihistamine

Shkoni në urgjencë nëse keni një reagim anafilaktik.

Çfarë  shkakton një reagim anafilaktik?

Çdo  gjë për të cilën jeni alergjik mund të shkaktojë një reagim anafilaktik. Shkaqet më të zakonshme përfshijnë:

Ilacet , siç është penicilina

Pickimet  e insekteve

Ushqime, veçanërisht vezë, ushqim deti dhe arra

Latex (një lloj materiali gome në disa doreza dhe balona)

Zakonisht nuk keni një reagim anafilaktik herën e parë që ju ekspozoheni ndaj një alergeni. Trupi duhet të ekspozohet ndaj diçkaje që të bëhet alergjik. Sidoqoftë, shumë njerëz nuk kujtojnë një ekspozim të parë.

Cilat janë simptomat e një reaksioni anafilaktik?

Reagimet anafilaktike zakonisht shfaqen shpejt, brenda 15 minutave nga të qenurit rreth alergjenit.

Simptomat mund të jenë të ndryshme për secilin person, por zakonisht keni të njëjtat simptoma çdo herë. Këto simptoma mund të përfshijnë:

Kruarje në të gjithë trupin , me copëza të kuqe në lëkurën tuaj (koshere)

Sytë e fryrë, buzët, gjuha dhe fyti

Bllokimi  i frymëmarrjes dhe vështirësia në frymëmarrje

Dhimbje barku, ndjeheni të sëmurë

Marramendje dhe ligështim për shkak të një rënie të presionit të gjakut

Nëse nuk merrni ndihmë, mund të ndaloni frymëmarrjen, të keni një konfiskim ose të dilni jashtë kontrollit .

 Reagimet anafilaktike janë kërcënuese për jetën.

Si mund të thonë mjekët nëse kam një reagim anafilaktik?

Mjekët mund të tregojnë menjëherë bazuar në simptomat dhe duke ju ekzaminuar.

Ndonjëherë, ju e dini se çfarë shkaktoi reagimin anafilaktik. Për shembull, ju mund të keni ngrënë aksidentalisht diçka që jeni alergjik ndaj, siç është një ëmbëlsirë  që nuk e dinit se kishte arra në të. Herë të tjera është e vështirë për mjekët të tregojnë se çfarë shkaktoi reagimin.

Si i trajtojnë mjekët reaksionet anafilaktike?

Mjekët do t’ju japin një episefrinë (ilaç për të trajtuar një reaksion serioz alergjik). Nëse akoma keni probleme në frymëmarrje, mjekët mund të vendosin një tub frymëmarrjeje në hundë ose gojë dhe t’ju japin oksigjen.

Ndonjëherë ata gjithashtu do t’ju japin:

Ilace për të ngritur presionin e gjakut

Lëngjet në vena

Ilace  për të hapur rrugët ajrore dhe për t’ju ndihmuar të merrni frymë

Ilaçe për të zvogëluar ënjtjen (antihistaminet)

Si mund të parandaloj një reaksion anafilaktik?

Shmangni gjërat për të cilat jeni alergjike

Pyesni mjekun për të vaksinat e alergjisë nëse jeni alergjik ndaj diçkaje që është e vështirë të shmangni, si goditjet e insekteve

Gjithmonë mbani me vete një ilaç  epinefrine dhe pilula antihistamine

Mjeku mund të ju shkruaj një recetë për një shiringë të mbushur me epinefrin. Mbajeni shiringën me vete në çdo kohë. Nëse jeni rreth alergjenit ose filloni të keni një reagim anafilaktik, merrni  epinefrinë dhe një pilulë antihistamine. Pastaj shkoni në urgjencë spitalore në rast se keni nevojë për më shumë trajtim.