MENU
klinika

Shkoni patjetër tek një mjek!

Lëkura ka humbur elasticitetin? Nëse keni këto shenja…

21.09.2019 - 14:46

Turgori i lëkurës është elasticiteti i lëkurës. Është aftësia e lëkurës të ndryshojë formën dhe të kthehet në normale.

Turgori i lëkurës është një shenjë e humbjes së lëngjeve (dehidrimit). Diarre ose të vjella mund të shkaktojnë humbje të lëngjeve. Foshnjat dhe fëmijët e vegjël me këto kushte mund të humbasin me shpejtësi shumë lëng, nëse nuk marrin ujë të mjaftueshëm. Ethet e shpejtojnë këtë proces.

Për të kontrolluar gjendjen e lëkurës, mjeku kap lëkurën midis dy gishtërinjve në mënyrë që të jetë shtrënguar. Zakonisht kontrollohet krahu i poshtëm ose barku. Lëkura mbahet për disa sekonda, pastaj lëshohet.

Lëkura me turgor normal tërhiqet me shpejtësi në pozicionin e saj normal. Lëkura me turgor të dobët kërkon kohë për t’u rikthyer në pozicionin e saj normal.

lekura-konica.al
lekura-konica.al

Mungesa e elasticitetit të lëkurës ndodh me humbje të moderuar deri të rëndë të lëngjeve. Dehidratim i butë është kur humbja e lëngut është rreth 5% të peshës së trupit. Dehidratimi i moderuar është humbje 10% dhe dehidratimi i rëndë është 15% ose më shumë humbje e peshës së trupit.

Edemë është një gjendje ku lëngu ndërtohet në inde dhe shkakton ënjtje. Kjo bën që lëkura të jetë jashtëzakonisht e vështirë për tu ngjitur.

  • Shkaqet

Shkaqet e zakonshme të elasticitetit të dobët të lëkurës janë:

Ulje e konsumit të lëngjeve;

Dehidratim;

Diarre;

Diabet;

Humbje ekstreme në peshë;

Lodhja e nxehtësisë (djersitje e tepruar pa marrje të mjaftueshme të lëngjeve);

Të vjella;

Crregullimet e indit lidhës si skleroderma dhe sindroma Ehlers-Danlos mund të ndikojnë në elasticitetin e lëkurës. Këto çrregullime të indit lidhës nuk kanë të bëjnë me lëngjet.

Dehidratimi i butë do të bëjë që lëkura të jetë pak e ngadaltë në kthimin e saj në normalitet. Për të rihidratuar, pini më shumë lëngje – veçanërisht ujë.

Turtura e rëndë tregon humbje të moderuar ose të rëndë të lëngut. Shkoni menjëherë tek mjeku .

  • Kur duhet të kontaktoni një mjek?

Shkoni tek mjeku nëse:

Turtura e dobët e lëkurës ndodh me të vjella, diarre ose ethe.

Lëkura është shumë e ngadaltë për tu kthyer në normale. Kjo mund të tregojë dehidrim të rëndë që ka nevojë për trajtim të shpejtë.

Ju keni zvogëluar elasticitetin e lëkurës dhe nuk jeni në gjendje të rritni konsumimin e lëngjeve (për shembull, për shkak të të vjellave).

Mjeku do të kryejë një provim fizik dhe do të bëjë pyetje në lidhje me historinë tuaj mjekësore, duke përfshirë:

infeksionet e lekures-konica.al
  • Sa kohë keni me këto simptoma?

Cilat simptoma të tjera erdhën para ndryshimit në elasticitetin e lëkurës (të vjella, diarre, të tjera)?

Cfarë keni bërë për të provuar të trajtoni gjendjen?

A ka gjëra që e bëjnë gjendjen më të mirë apo më keq?

Cilat simptoma të tjera keni (të tilla si buzët e thata, ulja e prodhimit të urinës dhe ulja e lotit)?

  • Testet që mund të kryhen:

Analizë biokimike e gjakut;

Analize urine;

Ju mund të keni nevojë për lëngje intravenoze për humbje të rëndë të lëngjeve dhe mund të keni nevojë për ilaçe për të trajtuar shkaqe të tjera të elasticitetit së dobët të lëkurës.