MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët?

Lindja çezariane ndryshon mikrobiomën e të porsalindurit?

20.09.2019 - 13:15

Hulumtimi i ri zbulon se përbërja bakteriale e zorrëve të së porsalindurit mund të varet nga mënyra se si lind fëmija.

Bakteret e zorrëve të gjetura te fëmijët e lindur nga seksioni cezarian ( operacio ) pasqyruan kryesisht rrethinat bakteriale të spitalit në të cilin lindi foshnja, raportojnë mjekët britanikë.

Ky nuk ishte rasti midis fëmijëve të lindur në mënyrë natyrale . Zorra e tyre imitonte kryesisht ambientin bakterial të nënës së tyre.

“Ky është hetimi më i madh gjenomik i mikrobiomeve të foshnjave të porsalindura deri më tani,” tha autori i studimit të lartë Trevor Lawley, nga Instituti Wellcome Trust Sanger, një organizatë britanike jofitimprurëse për kërkimin e gjenetikës.

“Ne zbuluam se mënyra e lindjes kishte një ndikim të madh në bakteret e zorrëve të bebeve të porsalindura, me transmetimin e baktereve nga nëna tek fëmija që ndodhin gjatë lindjes natyrale.”

Por studiuesit theksuan se deri në moshën 1 vjeç, të gjithë fëmijët, pavarësisht nga metoda e lindjes, përfundojnë të kenë mikrobiome të zorrëve mjaft të ngjashme.

Mbetet gjithashtu e paqartë nëse ndryshimet që shihen gjatë lindjes në të vërtetë kanë ndonjë implikim shëndetësor afatgjatë. Dhe zbulimi , thonë ekspertët, nuk duhet t’i pengojë pacientët të kalojnë një seksion C kur është i garantuar.

kolana e librave

“Javët e para të jetës janë një dritare kritike e zhvillimit të sistemit imunitar të foshnjës, por ne dimë shumë pak në lidhje me të,” tha autori kryesor i studimit Dr. Peter Brocklehurst, një profesor i shëndetit të grave nga Universiteti i Birmingham.

“Ne urgjentisht duhet ta ndjekim këtë studim, duke parë në këto foshnje ndërsa rriten për të parë nëse ndryshimet e hershme në mikrobiomë çojnë në ndonjë çështje shëndetësore,” shtoi ai në konferencë.

“Studimet e mëtejshme do të na ndihmojnë të kuptojmë rolin e baktereve të zorrëve në jetën e hershme dhe mund të na ndihmojnë të zhvillojmë terapi për të krijuar një mikrobiome të shëndetshme.”

Ndërkohë, autori i vjetër Nigel Field, nga University College London, theksoi se studimi tregon se “pasi foshnjat rriten dhe marrin baktere kur ushqehen dhe nga gjithçka përreth tyre, mikrobet e zorrëve bëhen më të ngjashme me njëra-tjetrën.

“Pasi të jenë larë , diferencat mikrobiome midis bebeve të lindura me anë të cezarianit dhe të lindura në mënyrë natyrale , janë barazuar kryesisht,” tha Fusha në njoftim.

Studimi u botua 18 shtator në revistën Nature.

Megjithë gjetjet e zbulimit, “në shumë raste, cezariani është një procedurë shpëtuese dhe mund të jetë zgjidhja e duhur për një grua dhe foshnjën e saj”, tha Dr. Alison Wright, nënkryetar i Kolegjit Mbretëror të Obstetricians dhe Gjinekologëve në Londër.