MENU
klinika

Nga The Hill

Lufta e re e ftohtë mund të mos përfundojë si e vjetra

17.09.2019 - 16:00

Me largimin e John Bolton nga Shtëpia e Bardhë, shanset janë që këshilltari tjetër i sigurisë kombëtare nuk do të jetë dakord për fillimin e një lufte ashtu si shefi i tij.

Sulmi ndaj Republikës Popullore Kineze ka qenë një traditë fushate për mjaft kohë. Dhe ky sezon zgjedhor ka të ngjarë të mos jetë ndryshe.

Presidenti e ka bërë pothuajse të pamundur pranimin e ndonjë marrëveshje pa lëshime të mëdha kineze. Përndryshe, Trump rrezikon të shihet si i dobët për këtë çështje nga kundërshtarët e tij.

Duke menduar se si të përfshihet, jTrump duhet të dëgjojë publikun, i cili nuk është i interesuar ta kthejë Kinën në një armik të hapur.

Një luftë e ftohtë me Kinën do të ketë shumë efekte të padëshiruara dhe të padëshiruara. SHBA nuk mund të shkëputet nga Kina pa vuajtur pasoja të mëdha ekonomike. Në minimum, çmimet më të larta të konsumit do të dëmtojnë të gjithë.

Amerika rrezikon më tej të humbasë miqtë, duke detyruar shumë të zgjedhin midis Uashingtonit dhe Pekinit. Interesi ekonomik i shumë vendeve shpesh anon nga tregu kinez dhe, politika e Trump nuk është në të vërtetë një alternative tërheqëse.

Ndërtimi i koalicionit me aleatët me mendje të njëjtë do të kishte qenë një mjet shumë më i mirë i politikës së jashtme për Shtetet e Bashkuara.

kolana e librave

Ajo që i bëri Shtetet e Bashkuara një model global të pakrahasueshëm gjatë Luftës së Ftohtë ishte dëshira për të bërë të mundur që vendet e tjera të ngriheshin, në vend që t’i sulmonin ato. Ndërsa Bashkimi Sovjetik mbylli qëllimisht veten, Kina hapi dyert e saj drejt botës pas vitit 1978 dhe u zhvillua ekonomikisht me shpejtësi marramendëse, gjithashtu për shkak të ndihmës së Shteteve të Bashkuara.

Vetëm në dekadën e fundit kompanitë kineze filluan të konkurrojnë me sukses në një nivel global.

Nëse jo ndërtimi i koalicionit, një strategji shumë më efektive për SHBA do të ishte të përmirësonte lojën e saj politikisht dhe ekonomikisht, duke siguruar, për shembull, që kompanitë amerikane të kenë teknologji 5G që vendet e tjera dëshirojnë të blejnë, në vend që të ndalojnë Huawei.

Ideja e përpjekjes për të frenuar një vend me 1.3 miliardë njerëz është poshtë, është marramendëse.

Thjesht nuk është thënë se një luftë e re e ftohtë do të përfundonte në të njëjtën mënyrë si ajo e vjetra.

Mathew Burrows është drejtor i Nismës së Parashikimit, Strategjisë dhe Rreziqeve në Këshillin Atlantik. Julian Mueller-Kaler është një anëtar jo-rezident në Institutin Amerikan për Studime Bashkëkohore Gjermane (AICGS) dhe punon në Iniciativën e Parashikimit, Strategjisë dhe Rreziqeve të Këshillit Atlantik.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një epokë e re për marrëdhëniet mes tyre

Rusi-Kinë bashkojnë forcat kundër SHBA-së