MENU
klinika

Përtej lidhjeve ekonomike

Marrëdhëniet Rusi-Kinë, më të komplikuara seç duken…

27.09.2019 - 14:57

Rusia dhe Kina duket se po rritin lidhjet e tyre ekonomike, politike dhe ushtarake, vërejnë ekspertët.

Marrëdhëniet tregtare midis Kinës dhe Rusisë po lulëzojnë. Presidenti kinez Xi Jinping madje e quajti presidentin rus Vladimir Putin si “mikun më të mirë” gjatë një vizite shtetërore në Rusi këtë verë.

Forcimi i lidhjeve ekonomike është një pjesë e rëndësishme e marrëdhënieve të ngrohta. Javën e kaluar, agjensitë e lajmeve ruse dhe kineze raportuan se të dy vendet duan të dyfishojnë tregtinë e tyre gjatë pesë viteve të ardhshme, duke zbatuar projekte të përbashkëta në fushat e energjisë, industrisë dhe bujqësisë.

Megjithë premtimet për të rritur tregtinë dypalëshe, marrëdhënia ekonomike midis Rusisë dhe Kinës nuk është e barabartë. Fondi Monetar Ndërkombëtar pret që ekonomia e Rusisë të rritet me 1.2% në 2019; Ndërkohë, Kina pritet të rritet me 6.3%.

Nuk është për t’u habitur që Rusia e sheh Kinën si një treg masiv të rritjes në një kohë kur tregtia e saj me vendet perëndimore është kufizuar mjaft. Duke pasur parasysh këtë, ka kuptim që Rusia po kërkon një partner dhe aleat ekonomi dhe gjeopolitik për në Lindje.

Rusia gjithashtu ka diçka për të cilën Kina ka nevojë për bollëk, energji. Rusia është ndër tre prodhuesit kryesorë në botë të naftës dhe gazit natyror ndërsa Kina është importuesi i dytë më i madh i naftës së papërpunuar në botë.

Siguria dhe mbrojtja është një fushë tjetër, ku Rusia dhe Kina në mënyrë të dukshme janë përpjekur të krijojnë lidhje dhe ekspertët pajtohen që Rusia ka përvojë ushtarake më praktike sesa Kina.

Formula e vjetër “armiku i armikut tim është miku im” mund të zbatohet aktualisht kur bëhet fjalë për marrëdhëniet e Kinës dhe Rusisë me SHBA.

Për Kinën, vendimi i Presidentit Trump për të përfunduar status quo-në kur bëhet fjalë për tregtinë Sino-SHBA – për shkak të asaj që ai i ka parë si praktika të padrejta tregtare – dhe të vendosë tarifa me vlerë miliarda dollarë në importet kineze, si rezultat, ka drejtuar rritjen dhe potencialin e saj ekonomik.

Ekspertët thonë se peshoret kanë rënë në favor të Kinës që është partneri kryesor në marrëdhëniet Sino-Ruse dhe që ka injektuar rivalitetin në dinamikën e cila po kufizon bashkëpunimin në një nivel ekonomik dhe sigurie.

“Duket sikur ata janë duke bashkëpunuar, në aspektin ushtarak – por nuk është ashtu,” tha Mathieu Boulegue, bashkëpunëtor hulumtues i Programit Rusi dhe Eurasia në Chatham House.

“Ka të bëjë me përputhjen e interesave kineze në rajon sepse Azia Qendrore tani është një fushë e re beteje për ndikim, jo ​​vetëm nga ana ekonomike, por ka të bëjë me ndikimin në rritje të Kinezëve në sferën ushtarake dhe të sigurisë.”

Sidoqoftë, SHBA ka të ngjarë të vëzhgojë aleancën Sino-Rusi, veçanërisht në aspektin e mbrojtjes, veçanërisht duke marrë parasysh ndarjen e kohëve të fundit të traktatit të saj të gjatë të armëve bërthamore me Rusinë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një epokë e re për marrëdhëniet mes tyre

Rusi-Kinë bashkojnë forcat kundër SHBA-së