MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Mënyra e ecjes së fëmijës suaj nuk është normale?

10.09.2019 - 13:52

Sëmundja e kockave Köhler është vdekja (nekroza) e kockës navikulare tarsale (një kockë në harkun e këmbës) për shkak të humbjes së furnizimit me gjak.

Sëmundja e kockave Köhler është një osteokondrozë, e cila është një grup i çrregullimeve të pllakës së rritjes së eshtrave që ndodhin kur fëmija po rritet me shpejtësi.

Mjekët nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton osteokondrozën, por çrregullimet duket se shfaqen në familje. Sëmundja Osgood-Schlatter, sëmundja Legg-Calvé-Perthes dhe sëmundja Scheuermann janë osteokondrozat e tjera.

Sëmundja e kockave Köhler është shkaktuar nga një furnizim i dobët me gjaku në kockën navikulare tarsale. Furnizimi i dobët i gjakut bën që kocka navikulare tarsale të vdesë dhe të shembet. Pse furnizimi me gjak është i dobët nuk dihet.

nje femije me mamin e tij
nje femije me mamin e tij

Sëmundja e kockave të Köhler zakonisht prek fëmijët nga 3 deri në 5 vjeç (më shpesh djem) dhe zakonisht prek vetëm një këmbë.

Këmba bëhet e fryrë dhe e dhimbshme, dhe harku i këmbës është i butë. Mbajtja e peshës dhe ecja rritin sikletin, dhe mënyra e ecjes së fëmijës është e dëmtuar.

kolana e librave

Rrezet X tregojnë se kocka navikulare fillimisht është rrafshuar dhe ngurtësuar dhe më vonë shpërthehet në fragmente para se të shërohet dhe të forcohet përsëri në kockë. Rrezet X duke krahasuar anën e prekur me anën e pa ndikuar ndihmojnë në vlerësimin se sa larg ka përparuar sëmundja.

femije me probleme me zemren
femije me probleme me zemren
  • Trajtimi

Pushimi dhe qetësuesit e dhimbjes;

Ndonjëherë një paterica ose fasha në gju;

Sëmundja e kockave Köhler rrallë zgjat më shumë se 2 vjet.

Pushimi dhe lehtësimi i dhimbjes kërkohet, dhe mbajtja e peshës së tepërt duhet të shmanget. Kjo sëmundje zakonisht zgjidhet pa trajtim dhe pa pasoja afatgjata.

Në raste të rënda, vendosja e fashave në gju për disa javë, mund të ndihmojë. Patericat shpesh nuk nevojiten po ka raste që janë të domosdoshme.