MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Mënyra më e mirë për të mundur Boris Johnson

08.09.2019 - 11:13

Kryeministri Boris Johnson është i gatshëm të sakrifikojë partinë e tij, të zhysë vendin në krizë ekonomike dhe të rrezikojë bashkimin për aq kohë sa qëndron vetë në pushtet. Por Johnson i ka bërë llogaritë gabim.

Për gati pesë javë Britania po përjeton krizën e saj më të keqe politike. Në kërcënimin e rebelëve në partinë e tij me dëbim të menjëhershëm nëse ata përpiqen të parandalojnë Brexit pa marrëveshje dhe në përpjekjen për të detyruar një zgjedhje të shpejtë në avantazhin e tij, por në dëm të vendit, ai ka inkurajuar unitetin midis kundërshtarëve të tij.

Dhe gjithashtu një javë e tmerrshme për Johnson ka qenë një javë e mirë për Jeremy Corbyn, i cili u shfaq si kryeministër atje ku Johnson nuk e bëri. 21 rebelët konservatorë që e vendosin interesin kombëtar përpara partisë dhe karrierës në votimin e projektligjit për zgjatje të afatit meritojnë besim dhe respekt, siç bën Jo Johnson.

Ata ministra që vazhdojnë të mbështesin Boris Johnson duhet të ndjekin drejtimin e tij.

Por asnjë nga dramat e javës së kaluar nuk e ndryshon realitetin.

Parlamenti ka refuzuar në mënyrë të përsëritur marrëveshjen e tërheqjes, por aktualisht nuk ka shumicë parlamentare për një referendum. E vetmja rrugëdalje  është një zgjedhje e përgjithshme.

Opsionet me të cilat përballet vendi janë të qarta: qëndrimi në BE; një Brexit i butë, i stilit Norvegji, që përfshin lëvizjen e lirë; një Brexit i vështirë; ose Brexit pa marrëveshje.

Kjo do të jetë një zgjedhje e përgjithshme si kurrë më parë, për të përcaktuar rrugën ku do të ecë Britania.

Do të ishte një tronditje nëse më shumë njerëz do të votonin për partitë pro-referendumit.

Veprimet dhe pasojat nuk kanë qenë kurrë më të rëndësishme se kaq. Mirëqenia ekonomike e Britanisë dhe e ardhmja e bashkimit Europian varen në ekuilibër. Votuesit meritojnë një zgjedhje të qartë. 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN