MENU
klinika

Editoriali i New York Times

Mesazhet e Nancy Pelosi, për Trumpin dhe amerikanët…

26.09.2019 - 13:56

Vetëm tre presidentë të mëparshëm amerikanë janë shkarkuar, kështu që njoftimi i së martës nga kryetarja e demokratëve Nancy Pelosi ishte historike.

Por, a ishte njoftimi i Pelosi thjesht teatër politik bosh? Sidoqoftë, ky proces dërgon sinjale të rëndësishme për audienca të shumta. Mesazhi për Trump është më direkti: Mjaft.

Trump ka argumentuar prej kohësh, dhe vazhdon të argumentojë, se ky process do t’i sjellë dobi politikisht. Shumë demokratë, përfshirë Pelosin, nuk e kanë diskutuar këtë mundësi.

nancy pelosi-konica.al

I gjithë procesi, dërgon një paralajmërim specifik për qeveritë e huaja: Amerika nuk e mirëpret, as nuk do të tolerojë, ndërhyrjen e kombeve të tjera në zgjedhjet e saj.  Demokratët po e bëjnë të qartë se do të ndërmarrin veprime ekstreme për të parandaluar një sulm tjetër në procesin demokratik.

Demokratët e Shtëpisë gjithashtu po u sqarojnë gjykatave se po kryejnë një hetim, i cili mund të ketë pasoja konkrete ligjore. Disa ekspertë pretendojnë se një hetim u jep demokratëve më shumë fuqi hetimore sesa procedurat e rregullta të mbikëqyrjes.

Kjo është arsyeja pse, në betejën e tyre ligjore me administratën mbi dokumentet dhe dëshmitë, Demokratët ishin duke iu referuar hetimit të tyre si një hetim për detajim të çështjes, edhe pse nuk pranuan të përdornin termin.

Disa pyesin nëse është e kotë që Shtëpia të fillojë procedurat kur ka pak shanse që Senati i udhëhequr nga republikanët të votojë për të dënuar një president kaq popullor.

Por Demokratët e Shtëpisë po njoftojnë gjithashtu se çdo ligjvënës, pavarësisht partisë, duhet të jetë i përgatitur të marrë një qëndrim publik nëse presidentët janë të lirë të përdorin fuqitë e tyre për të thirrur ndihmë të huaj për fushatat e tyre politike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Demokratët kundërshtojnë presidentin

“Trump po abuzon me pushtetin”