MENU
klinika

The Hill

Mos ndoshta bota po i keqkupton rusët?

01.09.2019 - 17:11

Edhe një herë, Rusia është kudo në titujt e lajmeve këtë verë: Protestat paqësore në Moskë dhe tani brutaliteti i paparë nga shërbimet ruse të sigurisë.

Dhe ajo që ndodh në Rusi, ndikon tek ne drejtpërdrejt, kolapsi i institucioneve dhe të drejtave demokratike të vendit në 20 vitet e fundit ka rezultuar se është një sfidë plotësisht e papritur për demokracinë tonë, për të mos përmendur demokracitë e reja në vendet më afër Rusisë.

Protestat në Moskë kanë filluar që nga 14 korriku, kundër vendimit të zyrtarëve të zgjedhjeve për të refuzuar 57 kandidatë të opozitës nga konkurrimi në zgjedhjet për Qytetin Duma të Moskës. Gati 60,000 njerëz morën pjesë në tubimin e 10 gushtit.

Shumë vëmendje mediatike i është kushtuar kryeqytetit, por ka patur protesta në mbi 40 qytete ruse.

Fakti që protestat ende ndodhin tregon një nivel koordinimi midis grupeve të opozitës, dhe efektivitetin e mesazheve të tyre të përbashkëta, që ne nuk e kemi parë në Rusi të paktën që nga fillimi i viteve 1990.

Për herë të parë ndër vite, kontrolli i plotë i Putinit mbi situatën në Rusi po testohet.

Këto ngjarje sfidojnë kontratën shoqërore, ku publiku pranon në mënyrë të heshtur një nivel të korrupsionit dhe autoritarizmit në këmbim të stabilitetit, sigurisë dhe përmirësimeve ekonomike.

Argumenti i shtetit ka qenë gjithmonë se duhet të imponojë urdhra për të siguruar stabilitet, por mbivendosja e tanishme ndaj protestës paqësore është në vetvete destabilizuese.

Nëse ka një gjë që duhet të marrim ta mësojmë për Rusinë, është kjo: regjimi i Putinit i teston së pari metodat e tij autoritare mbi njerëzit e vet, dhe pastaj i eksporton ato jashtë vendit për të dëmtuar reformat demokratike në vende si Gjeorgjia, Ukraina ose Moldavia ose të shkatërrojë besimin dhe përkushtimin ndaj idealeve demokratike.

Ashtu siç zoti Putin ka keqkuptuar gjendjen shpirtërore të shoqërisë ruse, ne jemi në rrezik të keqkuptojmë situatën.

Marc Behrendt është Drejtori për programet e Evropës dhe Eurasia në Freedom House.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, viti i humbjeve të mëdha për Evropën…

Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, vit vendimtar për Evropën…