MENU
klinika

Zbuloni shkakun!

Ngërçe të muskujve, ndryshime në aftësinë për të folur?

20.09.2019 - 13:49

“Dis” do të thotë e keqe ose jo normale. “Tonia” i referohet tensionit ose tonit të muskujve. Pra, distonia është ton jonormal i muskujve. Muskujt forcohen pa dashur.

Toni jonormal i muskujve të distonia zakonisht rezulton në ngërçe të muskujve. Një ngërç është një tkurrje e papritur e dhimbshme e muskujve (spazma) që nuk mund ta kontrolloni. Ngërcet e muskujve mund të ndodhin gjithnjë e më shumë me kalimin e kohës dhe ta detyrojnë trupin në një pozitë të çuditshme ose të shtrembëruar.

Në fillim, spazmat e muskujve vijnë dhe shkojnë, kështu që ju mund t’i fryni sytë, të shtrembëroni nofullën, të lëvizni krahët ose të bëni lëvizje të tjera;

Më vonë, muskujt e prekur mund të qëndrojnë në spazëm, kështu që një pjesë e trupit është e mbërthyer në një pozicion;

Distonia ndodh kur ka mbivendosje në pjesët e trurit që kontrollojnë muskujt.

Distonia mund të trashëgohet ose të shkaktohet nga çrregullime të trurit ose nga disa ilaçe

Mjekët do të trajtojnë shkakun e distonisë dhe mund të përshkruajnë pilula ose injeksione për të ndihmuar në relaksimin e muskujve.

Cfarë shkakton distoni?

  • Distonia shkaktohet nga:

Mbiaktiviteti në pjesët e trurit që kontrollojnë muskujt;

  • Kjo mbivendosje mund të ndodhë për shkak të:

Një problem me një gjen që trashëgoni nga prindërit;

Çrregullime të trurit si paralizë cerebrale, sklerozë të shumëfishtë ose goditje në tru;

Disa ilaçe;

  • Cilat janë simptomat e distonisë?

Simptoma kryesore është:

Një ngërçe muskulore të zgjatur;

kolana e librave

Në fillim ngërçi i muskujve ndodh vetëm një herë në një kohë ose gjatë stresit. Me kalimin e kohës, ngërçi i muskujve ndodh më shpesh dhe zgjat më shumë. Pjesa e trupit në ngërç mund të qëndrojë në një pozicion specifik, ndonjëherë të dhimbshëm. Kjo mund të shkaktojë paaftësi.

  • Distonia mund të ndodhë në:

Qepalla, zakonisht duke filluar si fryrje shtesë, siklet në sy ose ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës së ndritshme;

Muskujt e qafës, duke shkaktuar një qafë të shtrembëruar dhe të dhimbshme (“qafa e mprehtë”);

Kordat vokale, duke shkaktuar ndryshime në aftësinë për të folur ose në cilësinë e zërit;

Muskujt e fytyrës, të cilat mund të përfshijnë ndezje të pakontrolluar, bluarje të nofullave dhe shprehje të çuditshme të fytyrës;

Çdo muskul që e përdorni tepër – për shembull, gishtat e një pianisti profesional;

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam dystoni?

Mjekët diagnostikojnë distoninë bazuar në simptomat tuaja dhe një provim fizik. Nuk ka teste për distoninë, por ata mund të shikojnë nëse keni një çrregullim të trurit duke bërë:

Skaner CT;

Rezonancë magnetike MRI;

paralizat e fytyres-konica.al
  • Si e trajtojnë mjekët distoninë?

Mjekët do të trajtojnë shkakun e distonisë nëse munden.

Trajtime të tjera përfshijnë:

Ilaçet, përfshirë ilaçet bllokuese nervore dhe qetësuesit e butë (ilaç për të çlodhur trupin dhe për t’ju ndihmuar të flini);

Doza të toksinës botulinum (Botox®) në muskul të ngurtë, i cili do ta relaksojë atë;

Terapi fizike;

Ndonjëherë stimulim i thellë i trurit (elektroda të vogla të vendosura në tru për të lehtësuar ngërçet e përsëritura të muskujve);