MENU
klinika

Zbuloni shkakun!

Njerëz që gërvishtin apo dëmtojnë qëllimisht lëkurën e tyre?

11.09.2019 - 14:20

Në çrregullimin e pickimit të lëkurës, njerëzit vazhdimisht pickojnë dhe kruajnë lëkurën e tyre, duke e dëmtuar atë.

Njerëzit me çrregullim të pickimit të lëkurës mund të ndjehen të tensionuar ose të shqetësuar pak para se ta bëjnë këtë veprom, dhe pickimi i lëkurës mund të lehtësojë atë ndjenjë.

Mjekët diagnostikojnë çrregullimin kur njerëzit tërheqin lëkurën sa duhet për ta dëmtuar atë, përpiqen të ndalojnë pickimin dhe nuk munden, dhe shqetësohen ndjeshëm nga sjellja e tyre ose funksionojnë më jo mirë për shkak të saj.

Terapia konjitive-sjellëse që përqendrohet posaçërisht në këtë çrregullim dhe disa antidepresantë të caktuar ose N-acetilcysteine mund të ndihmojë në uljen e simptomave.

Crregullimi i pickimit të lëkurës është një lloj çrregullimi obsesiv-kompulsiv. Njerëzit me këtë sëmundje pickojnë ose gërvishtin lëkurën e tyre. Ata nuk e bëjnë atë për të hequr një pjesë që ata mendojnë se është tërheqëse (siç bëjnë njerëzit me çrregullim dismorfik të trupit). Disa njerëz marrin lëkurë të shëndetshme. Të tjerët zgjedhin kallus, puçërr ose lëkurë të thatë.

Marrja e lëkurës shpesh fillon gjatë adoleshencës, megjithëse mund të fillojë në moshat e tjera. Rreth 1 deri në 2% të njerëzve kanë këtë sëmundje. Rreth 75% e tyre janë femra.

  • Simptomat

Metodat dhe fushat që njerëzit zgjedhin ndryshojnë nga një person në tjetrin. Disa njerëz kanë shumë plagë ose zona të dëmtuara. Njerëzit e tjerë kanë vetëm disa plagë ose pjesë të dëmtuara. Zonat ku njerëzit zgjedhin mund të ndryshojnë me kalimin e kohës.

Disa njerëz zgjedhin në lëkurën disi automatikisht, pa menduar për të. Të tjerët janë më të vetëdijshëm për veprimtarinë.

Njerëzit nuk e marrin në lëkurën sepse shqetësohen për pamjen e tyre. Ata mund të ndjehen të tensionuar ose të shqetësuar para se ta bëjnë atë, dhe marrja e lëkurës mund ta lehtësojë atë ndjenjë. Pas kësaj, ata shpesh ndjehen të kënaqur.

Shumica e njerëzve me çrregullim të marrjes së lëkurës gjithashtu tërheqin vazhdimisht flokët, kafshojnë thonjtë, përtypin faqet ose bëjnë aktivitete të tjera të përsëritura të përqendruara në trup. Disa njerëz zgjedhin dhe lëkurën e të tjerëve.

Njerëzit mund të ndjehen të turpëruar nga mënyra se si duken ose nga paaftësia e tyre për të kontrolluar sjelljen . Si pasojë, ata mund të shmangin situatat në të cilat të tjerët mund të shohin dëmtimin e lëkurës. Ata zakonisht nuk veprojnë para të tjerëve, përveç anëtarëve të familjes. Shumë njerëz përpiqen të kamuflojnë dëmtimin e lëkurës me veshje ose make-up. Njerëzit gjithashtu mund të shqetësohen nga humbja e kontrollit dhe vazhdimisht përpiqen të ndalojnë marrjen e lëkurës së tyre.

Njerëzit me çrregullim të marrjes së lëkurës zakonisht përpiqen të ndalojnë marrjen e lëkurës ose ta bëjnë atë më rrallë, por nuk munden.

Nëse bëhet tepër, marrja e lëkurës mund të shkaktojë dhëmbje, infeksione, gjakderdhje të tepërt dhe madje një infeksion serioz të rrjedhës së gjakut (septikemi).

kolana e librave

Shumë njerëz me këtë çrregullim gjithashtu kanë çrregullime të tjera të shëndetit mendor, të tilla si çrregullimi obsesiv-kompulsiv, çrregullimi i tërheqjes së flokëve dhe depresioni.

Simptomat zakonisht ndryshojnë në intensitet por mund të vazhdojnë gjatë gjithë jetës.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku, bazuar në kritere specifike diagnostikuese;

  • Mjekët diagnostikojnë çrregullimin e marrjes së lëkurës bazuar në simptoma:

Marrja në lëkurë aq shumë sa dëmton lëkurën;

Në mënyrë të përsëritur duke u përpjekur të zvogëloni ose ndaloni zgjedhjen;

Ndjeheni të shqetësuar ndjeshëm ose janë më pak të aftë për të funksionuar për shkak të aktivitetit;

  • Trajtimi

Ilacet;

Terapia konjitive-sjellëse;

Trajtimi me frenues selektiv të rimarrjes serotonin (një lloj i antidepresantit) ose N-acetilcisteina mund të ndihmojë.

Terapia konjitive-e sjelljes — veçanërisht, terapia e kthimit të zakonit që përqendrohet posaçërisht në çrregullimin e marrjes së lëkurës – gjithashtu mund të zvogëlojë simptomat.

Për terapinë e kthimit të zakoneve, njerëzit mësohen të bëjnë si më poshtë:

Bëhen më të vetëdijshëm për ato që bëjnë;

Identifikojnë situatat që shkaktojnë aktivitetin;

Përdorin strategji për t’i ndihmuar ata të ndalojnë veten të dëmtojnë lëkurën e tyre – për shembull, duke zëvendësuar një aktivitet të ndryshëm (siç është shtrëngimi i grushtit, thurjes ose ulja në duar).