MENU
klinika

Për vegjetarianët

Merrni shtesat e omega-3 pa konsumuar peshk

19.09.2019 - 12:50

Nuk ka mungesë të arsyeve për të marrë omega-3 , të cilat janë të bollshme në peshq dhe vajrat e tyre.

Por konsumi i lartë i peshkut dhe vajrave të tyre ka krijuar një mungesë në të gjithë botën. Përveç kësaj, peshqit mund të jenë të kushtueshëm, dhe ka gjithashtu shqetësime për toksinat, si merkur, të cilat ndikojnë në shumë peshk yndyror në një farë mase. Meqenëse acidet yndyrore omega-3 luajnë një rol në vizionin, shëndetin e trurit, riprodhimin dhe lëkurën dhe flokët e shëndetshëm, gjuetia është në vazhdim e sipër për burime të tjera.

Një burim që është gjithashtu një përfitim për vegjetarianët janë omega-3 të bëra nga algat detare, të pasura me komponime anti-inflamatore dhe antioksiduese, karotenoide, vitamina dhe aminoacide thelbësore. Në fakt, konsumimi i kësaj alge bën që peshqit jenë aq të pasur me omega-3.

Mbledhja e mikroalgave nuk është vetëm një alternativë më e qëndrueshme ndaj peshkimit, por edhe algat nuk duket se mbartin rrezikun e kontaminimit nga ndotësit.

kolana e librave

Shkencëtarët sapo kanë filluar të hulumtojnë përfitimet shëndetësore të mikrobalgave dhe si më së miri për ta mbledhur atë. Por studime të vogla kanë zbuluar tashmë që kapsulat e vajit të algave mund të jenë po aq efektive sa të hahet salmon ose të marrësh suplemente tradicionale të vajit të peshkut. Ndërsa mikroalgat tashmë janë të disponueshme në forma kapsulë dhe pikash, është e mundur që do ta shohim atë në ushqim dhe pije në të ardhmen jo shumë të largët.

Gjithashtu, mbani mend se disa ushqime me bazë bimore ofrojnë acide yndyrore omega-3 – vaj kanola, arra, fara liri etj.

omega 3
omega 3

Veçantia është se ato përmbajnë ALA, ose acid alfa-linolenik, një omega-3 që është më e vështirë për trupin të përpunohet dhe të përdorë sesa EPA, ose acidi eikosapentaenoik, dhe DHA, ose acidi dokosahexaeonic, që gjendet në peshk.

Por këto janë alternativa të vlefshme, veçanërisht nëse nuk hani peshk.