MENU
klinika

Çfarë duhet të dini?

Përdorimi i qetësuesve në mënyrë të sigurt pas operacionit

20.09.2019 - 13:24

Opioidet janë ilaçe të fuqishme që zvogëlojnë dhimbjen, por ato gjithashtu mund të çojnë në varësi dhe mbidozë vdekjeprurëse nëse nuk merren me kujdes.

Nëse keni nevojë për opioide pas operacionit, është e rëndësishme të bisedoni me mjekun se si t’i përdorni ato në mënyrë të sigurt.

  • Bisedoni me mjekun përpara operacionit.

Nëse keni një operacion urologjik – siç është operacioni për kancer të prostatës ose për të hequr një gur në veshka – do të keni një takim me mjekun përpara operacionit. Kjo bëhet kur ju dhe mjeku duhet të flisni për mënyrën se si do të ndiheni pas operacionit dhe nëse do të keni nevojë për ilaç kundër dhimbjes .

  • Nëse mjeku thotë se opioidet nuk janë të nevojshme.

Nëse mjeku mendon se nuk do të keni shumë dhimbje pas operacionit, llojet e tjera të ilaçeve të dhimbjes mund të jenë të nevojshme. Ai mund të rekomandojë lehtësues për dhimbjet e tepërta si acetaminofen (Tylenol dhe gjenerik), ibuprofen (Advil, Motrin IB, dhe gjenerik), dhe naproksen (Aleve dhe gjenerik).

  • Nëse mjeku thotë se opioidet janë të nevojshme.

Nëse mjeku mendon se do të keni shumë dhimbje pas operacionit, opioidët mund të jenë zgjidhja e duhur. Opioidet përfshijnë hidrokodonin (Vicodin dhe gjenerik) dhe oksikodonin (OxyContin, Percocet, dhe gjenerik). Këto ilaçe duhet të përdoren vetëm për të trajtuar dhimbje ekstreme afatshkurtra, si lloji që mund të ndjeni pas operacionit.

Gjatë vizitës duhet të flisni gjithashtu për të gjitha ilaçet dhe shtojcat që tashmë merrni dhe sa alkool ju pini. Kjo do t’ju ndihmojë të siguroheni që po merrni çdo ilaç të dhimbjes në mënyrë të sigurtë.

Nëse keni nevojë për opioide, mjeku duhet të përshkruaj dozën më të ulët të mundshme. Tri ditë ose më pak do të jenë të mjaftueshme dhe më shumë se shtatë ditë vetëm rrallë janë të nevojshme për procedurat e urologjisë.

kolana e librave

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, marrja e opioideve për më shumë se tre ditë do të rrisë rrezikun nga varësia. Nëse jeni akoma me dhimbje pas tre ditësh, përdorni ilaçe pa recetë, siç rekomandohet nga mjeku . Mjeku ose farmacisti mund t’ju ndihmojë të merrni ato ilaçe në mënyrë të sigurt. Ata gjithashtu mund të sugjerojnë mënyra jo-ilaçesh për të lehtësuar dhimbjen , të tilla si nxehtësia ose terapia e ftohtë.

  • Njihni rreziqet dhe efektet anësore

Rreziku i mbidozës me opioide është i lartë sepse sasia që mund të shkaktojë mbidozë nuk është shumë më e lartë se sa sasia e përdorur për trajtimin e dhimbjes.

Rreziku i varësisë është i ulët, por mund t’i ndodhë kujtdo. Pyesni mjekun për këtë rrezik.

Efektet anësore të mundshme të opioideve përfshijnë dhimbje barku, kapsllëk, dhimbje koke, të përzier, përgjumje, të vjella dhe një ndjenjë të konfuzioni.

operacion-konica.al
  • Mos merrni opioide për dhimbje afatgjata

Urologët gjithashtu trajtojnë personat që kanë gjendje të dhimbshme që nuk kërkojnë operacion, siç janë përsëritja e gurëve në veshka.

Opioidet nuk duhet të përdoren për të trajtuar kushte që përfshijnë dhimbje afatgjatë. Nëse shkoni tek një urolog për kushte si këto, pyesni për mënyra të tjera për të menaxhuar dhimbjen.

Ju gjithashtu mund të kërkoni që të referoheni te një specialist për menaxhimin e dhimbjeve.