MENU
klinika

Rregullat e qeverisë italiane

Politikat e reja të emigracionit, një mundësi e mirë për Salvinin

29.09.2019 - 16:09

Qeveria e re e Italisë, e cila është zotuar të ndryshojë qasjen e ashpër të ish-Ministrit të Brendshëm Matteo Salvini ndaj politikës së migracionit, duket se ka shkaktuar një valë të re të migrimit masiv nga Afrika e Veriut.

Më shumë se 1.400 migrantë arritën në brigjet italiane që kur qeveria e re mori detyrën më 5 shtator, sipas të dhënave të përpiluara nga Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM).

Gjatë vetëm disa javëve të fundit, numri i mbërritjeve të migrantëve në Itali është rritur gradualisht: 59 migrantë arritën në 6 shtator; 67 në 9 shtator; 121 në 14 shtator; 259 në 15 shtator; 275 në 18 shtator; dhe 475 arritën midis 19 shtatorit dhe 25 shtatorit, sipas IOM.

Në përgjithësi, numri i mbërritjeve të migrantëve në Shtator 2019 është rritur me më shumë se 100% mbi numrin e mbërritjeve në shtator 2018.

Shumë nga ardhjet e reja po arrijnë në Itali duke përdorur rrugë të reja për kontrabandë njerëzish me origjinë nga Turqia. Javët e fundit, të paktën pesë anije migruese kanë zbarkuar në Kalabri, në jugun e Italisë.

Mafia e kontrabandës së njerëzve po përdor gjithashtu rrugë të reja në Mesdheun Jugor për të zhvendosur njerëzit drejt Italisë nga Afrika nën-Sahariane. Javët e fundit, grupet kriminale kanë përdorur anije të vogla për të transportuar migrantët nga Libia në Tunizi.

Në të njëjtën kohë, qeveria e re e Italisë gjithashtu duket se po merr një përqasje më të butë ndaj anijeve të shpëtimit të migrantëve, të cilat janë akuzuar për koordinim me mafiet e kontrabandimit të njerëzve.

Politikat e reja duket se po inkurajojnë organizatat jo-qeveritare evropiane (OJQ). Më 23 shtator, OJQ Spanjolle e Hapur njoftoi se do të rifillojë shpëtimet e migrantëve në një anije të quajtur Astral.

Të dhënat tregojnë se shumica e migrantëve që vijnë në Itali janë migrantë ekonomikë, dhe jo refugjatë që largohen nga zonat e luftës.

Ndërkohë, ministrat e brendshëm të Francës, Gjermanisë, Italisë dhe Maltës u takuan në 23 shtator në kryeqytetin e Maltës, Valletta, ku ata ranë dakord për një propozim për migrantët e transportuar me anije që të “rishpërndahen vullnetarisht” në të gjithë Bashkimin Evropian.

Plani me katër pika, i cili do t’i prezantohet ministrave të brendshëm të të 28 vendeve anëtare të BE-së në një samit në Bruksel në 17-18 tetor, është krijuar për të forcuar qeverinë e re të Italisë duke treguar “solidaritetin evropian”.

Propozime të ngjashme kanë dështuar në të kaluarën dhe nuk ka asnjë arsye për të besuar se ky do të jetë ndryshe, kryesisht sepse koncepti i solidaritetit evropian është një mit.

Kthimi i migrimit masiv në Itali ka të ngjarë të shtyjë votuesit italianë në krahët e Salvini, i cili tani është politikani më i besuar në Itali, sipas një sondazhi të ri të botuar nga gazeta Il Giornale më 19 shtator.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se Salvini Partia e Lidhjes tani është partia më e njohur politike në Itali, dhe që nëse do të mbaheshin zgjedhjet sot, Salvini do të fitonte me një diferencë të gjerë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”