MENU
klinika

Si e shpjegojnë mjekët?

Pse nivelet e larta të inflamacionit vazhdojnë

21.09.2019 - 14:34

Sepsis është një infeksion kërcënues për jetën që lë pacientët e tij në spital për shumë kohë, por rreziqet nuk mbarojnë për të mbijetuarit të cilët kanë nivele të larta të inflamacionit shumë kohë pasi largohen , zbulon një studim i ri.

“Sepsis është shkaku kryesor i vdekjes në mesin e pacientëve të shtruar në spital. Përafërsisht një në çdo tre të mbijetuar nga sepsia do të vdesë në vitin e ardhshëm,” tha autori kryesor i studimit Dr. Sachin Yende.

Ai është profesor i mjekësisë së kujdesit kritik, shkencës klinike dhe përkthimore në Universitetin e Pittsburgh’s School of Medicine.

“Gjetjet tona të reja në lidhje me post-shkarkimin nga inflamacioni kronik sugjerojnë që adresimi i kësaj gjendje mund të jetë i rëndësishëm për të përmirësuar rezultatet afatgjata të pacientëve”, shtoi Yende, nënkryetar i kujdesit kritik dhe zv / shef i shefit të stafit në Veterans Affairs Pittsburgh System Healthcare.

Pothuajse të gjithë pacientët me sepsia kanë rritur inflamacionin në rrjedhën e tyre të gjakut gjatë ditëve të para të shtrimit në spital, por sa kohë inflamacioni mund të vazhdojë dhe cilat efekte mund të ketë, janë të paqarta.

Për të zbuluar, studiuesit ndoqën 483 persona që i mbijetuan shtrimit në spital me sepsë në 12 spitale amerikanë midis 2012 dhe 2017. Ata u vlerësuan në tre, gjashtë dhe 12 muaj pas daljes nga spitali.

kolana e librave

inflamacioni akut
inflamacioni akut

Deri në një vit pas shtrimit në spital, rreth një e katërta e pacientëve kishin nivele të larta të inflamacionit dhe gjysma kishte nivele të ngritura të biomarkuesve të imunosupresionit, treguan zbulimet.

Këta pacientë kishin nivele më të larta të ripranimit në spital (veçanërisht për shkak të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru) dhe vdekjes sesa pacientët, nivelet e tyre të inflamacionit u kthyen në normale pas shtrimit në spital.

Sipas autorit të studimit të lartë, Dr. Derek Angus, “Pjesëmarrësit me rritje të inflamacionit kishin nivele që ishin dy herë më të larta se nivelet në individë të shëndetshëm, dhe se inflamacioni i ngritur vazhdoi shumë kohë pas qëndrimit në spital”. Angus është kryetar i departamentit të mjekësisë së kujdesit kritik në Universitetin e Pittsburgh.

“Sepsis rrit rrezikun për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, dhe, për herë të parë, ne i kemi lidhur këto rezultate të pafavorshme me inflamacion të vazhdueshëm,” tha ai në një njoftim universitar.

“Kjo hap derën e studimeve të ardhshme se pse nivele të larta të inflamacionit vazhdojnë të paktën një vit pas qëndrimit në spital, dhe zhvillimi i trajtimeve që synojnë modifikimin e inflamacionit me shpresën që do të përmirësojnë shëndetin”.

Studimi u botua në internet 7 gusht në JAMA Network Open.