MENU
klinika

Nga Prject Syndicate

Regjimit kinez njëpartiak po i vjen fundi…

22.09.2019 - 16:32

Në Tetor, për të shënuar 70 vjetorin e Republikës Popullore, Presidenti Kinez Xi Jinping do të mbajë një fjalim. Por, megjithë besimin dhe optimizmin e dukshëm të Xi-së, ka disa arsye për tu shqetësuar për të ardhmen.

Në vitin 2012, kur Xi mori pushtetin e KPK-së, ai premtoi se Partia do të përpiqej të kishte suksese të mëdha. Por një ngadalësim i vazhdueshëm ekonomik dhe rritja e tensioneve me Shtetet e Bashkuara ka shkatërruar këto plane.

Dhe regjimi një-palësh mund të mos mbijetojë as deri në 2049.

Ndërsa teknikisht nuk ka ndonjë kufizim kohor për diktaturën, KPP po afrohet në kufirin e jetëgjatësisë për regjimet një-partiake. Partia Revolucionare Institucionale e Meksikës e mbajti pushtetin për 71 vjet (1929-2000); Partia Komuniste e Bashkimit Sovjetik vendosi për 74 vjet (1917-1991); dhe Kuomintang i Tajvanit u mbajt për 73 vjet (nga 1927 deri në 1949 në kontinent dhe nga 1949 në 2000 në Tajvan).

Regjimi i Koresë së Veriut, një dinasti familjare staliniste që ka sunduar për 71 vjet, është e vetmja konkurencë bashkëkohore e Kinës.

Kërcënimi më i madh për mbijetesën afatgjatë të Partisë qëndron në shpërthimin e luftës së ftohtë me SHBA. Me aftësitë superiore ushtarake, teknologjinë, efikasitetin ekonomik dhe rrjetet e aleancës (të cilat mbeten të forta, pavarësisht udhëheqjes shkatërruese të Presidentit Donald Trump), SHBA ka shumë më shumë të ngjarë të dominojë në luftën e ftohtë Sino-Amerikane sesa Kina.

CPC gjithashtu përballet me problem ekonomike. E ashtuquajtura mrekullia kineze u ushqye nga një forcë e madhe dhe rinore e punës, urbanizimi i shpejtë, investimet në shkallë të gjerë të infrastrukturës, liberalizimi i tregut dhe globalizimi. Sot të gjithë këta faktorë janë  zhdukur.

Tendencat politike të brendshme janë po ashtu shqetësuese. Nën udhëheqjen e Xi Jinping, CPC ka braktisur pragmatizmin, fleksibilitetin ideologjik dhe udhëheqjen kolektive që i shërbeu aq mirë në të kaluarën.

Për të qenë të sigurt, CPC nuk do të rrëzohet pa luftuar.

Ndërsa kontrolli i tij i fuqisë dobësohet, ajo me siguri do të përpiqet të ringjallë nacionalizmin midis mbështetësve të saj, duke forcuar shtypjen e kundërshtarëve të saj.

Por kjo strategji nuk mund të shpëtojë regjimin një-palësh të Kinës. Asnjë sasi qëndrimesh nacionaliste nuk mund të ndryshojë faktin se rënia e CPC duket më afër sesa në çdo kohë që nga fundi i epokës së Mao.

Minxin Pei është një profesor i qeverisë në Kolegjin Claremont McKenna dhe kontribues në Fondin Gjerman Marshall të Shteteve të Bashkuara.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një epokë e re për marrëdhëniet mes tyre

Rusi-Kinë bashkojnë forcat kundër SHBA-së