MENU
klinika

Nga The Washington Post

Rezistenca e Hong-Kongut po ndikon edhe tek Tajvani

21.09.2019 - 10:30

Ajo që ndodh në ishullin Hong-Kong nuk qëndron atje. Tsunami i vazhdueshëm i lodhjes së pakënaqësisë mbi këtë ishull, ka prekur edhe Tajvanin.

Hong-Kong është zyrtarisht, një “rajon i veçantë administrativ” i Republikës së Popullit të Kinës (PRC). Tajvani është, zyrtarisht i pavarur, dhe i vendosur për të qëndruar në atë mënyrë. Ky është një realitet që  Republika e Kinës.

Regjimi, që do të thotë Partia Komuniste Kineze, ka paraqitur këtë pazar jo të prerë për Hong-Kongun: Do të jeni të bindur, dhe ne do t’ju bëjmë të prosperuar.

Sidoqoftë, prosperiteti po dobësohet, pjesërisht për shkak të korrupsionit të pashmangshëm që përshkon ekonomitë e politizuara plotësisht, ku çdo vendim është politik; dhe pjesërisht për shkak të luftës tregtare midis dy ekonomive më të mëdha në botë.

Në thelb askush nuk beson statistikat ekonomike të PRC, të cilat pretendojnë se rritja e Kinës është ngadalësuar, me një normë 6 përqind. Zyrtarët mendojnë se niveli real mund të jetë 3 përqind ose edhe negativ.

kolana e librave

Pekini i paraqet demonstratat e Hong Kongut kundër shkeljeve të lirive të vendosura të Pekinit, si një përpjekje për të shpartalluar Kinën.

Këtë vit, Presidenti Xi Jinping iu drejtua me padurim “bashkatdhetarëve të Tajvanit”, të cilët ndjehen më pak si të tillë për shkak të ngjarjeve në Hong-Kong. Xi tha: “Kinezët nuk i luftojnë kinezët”. Megjithatë, ata i rrëmbejnë dhe i torturojnë.

Me më shumë se 1 milion punonjës në PRC, Foxconn është sektori më i madh privat punëdhënësi në Tajvan. Ai ilustron shkallën në të cilën Tajvani dhe PRC janë shkrirë ekonomikisht: Rreth 30 përqind e eksporteve të Tajvanit shkojnë në PRC, ku të ardhurat për frymë janë rreth një e treta e asaj të Tajvanit; afërsisht gjysmë milioni tajvanezë punojnë në PRC.

Njerëzit në Tajvan u entuziazmuan se një adaptim filmik i kohëve të fundit i Winnie the Pooh, së bashku me imazhet e ariut të famshëm vizatimor, u bllokuan nga censuruesit e Xi sepse njerëzit kanë vërejtur një ngjashmëri të fytyrës së ariut me Xi.

 George F. Will, kolumnist i The Washington Post.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Një provincë e shkëputur e Kinës"

Kina luftë për të marrë Tajvanin?

Project Syndicate

Dy sisteme, një botë