MENU
klinika

Kap shifrën 22.7 miliardë lekë

Sektori i bujqësisë kryeson eksportet

17.09.2019 - 15:03

Sektori i bujqësisë kryesoi eksportet shqiptare gjatë 8 mujorit të vitit 2019.

INSTAT publikoi treguesit e “Tregtisë me Jashtë” ku vihet re se eksportet bujqësore vijuan trendin e rritjes pozitive të qëndrueshme. Sipas INSTAT, eksportet e grupit të produkteve “Ushqime, pije, duhan”, shënuan rritje me 15% gjatë periudhës Janar – Gusht 2019.

Në vlerë këto eksporte arritën shifrën e 22.7 miliardë lekëve.

Sipas Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, prodhimi bujqësor vendas po ndjek rritjen e vazhdueshme dhe krahas kësaj edhe eksportet po njohin zgjerim progresiv.

Investimet kryesisht në prodhimin në sera që siguron prodhim bujqësor përtej sezonit dhe rritja e standardeve për këto produkte ka rritur eksportet dhe të ardhurat në familjet fermere, por edhe në ekonominë e përgjithshme.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Ekspertët shprehen se, politikat lehtësuese fiskale por edhe mbështetja me fonde përmes programeve të ndryshme ka rritur interesin e fermerëve për shtrimin e sipërfaqeve të mbjella me produkte bujqësore.

Ndërsa vetë fermerët po bëjnë edhe zgjedhjen për kulturat që preferojnë të kultivojnë më shumë, të cilat janë më të kërkuara edhe në tregjet e huaja, prej të cilave sigurojnë edhe më shumë të ardhura.

Vetëm gjatë vitit të fundit prodhimi i perimeve të freskëta në fushë u rrit me 1,24%, ndërsa gjeografia e shteteve ku eksportohet po zgjerohet në të katër kontinentet.

Konfindustria: AMF të bëjë të ditur shifrat

“Sa është paguar deri më tani për të prekurit nga tërmeti?”

Nuk ka më para të fshehura jashtë

Tatimet do kenë listë edhe nga këto vende

Burim të ardhurash për 26% të familjeve shqiptare

Të ardhurat nga emigrantët/ 520 milionë euro për këtë vit

"Kostot e instalimit janë të larta"

Fiskalizimi nis me biznesin e madh