MENU
klinika

Sekretet e mjekësisë

Si ndikojnë ilaçet tek fëmijët, të rriturit dhe të moshuarit

01.09.2019 - 21:44

Të gjithë i përgjigjen ilaçeve ndryshe. Mënyra se si një person i përgjigjet një ilaëi  ndikohet nga shumë faktorë.

Këta faktorë  përfshijnë:

Gjenetikën

Moshën

Madhësia e trupit

Përdorimi i barnave të tjera dhe shtojcave dietike (të tilla si barërat medicinale)

Konsumi i ushqimit (përfshirë pijet)

Prania e sëmundjeve (sië është sëmundja e veshkave ose mëlëisë)

Ruajtja e ilaëit (nëse ilaëi ishte i ruajtur shumë gjatë ose në një mjedis të gabuar)

Zhvillimi i tolerancës dhe rezistencës

 

Për shembull, një person i madh në moshë zakonisht ka nevojë për më shumë ilaë sesa një person më i vogël për të njëjtin efekt.

Nëse njerëzit marrin një ilaë sië udhëzohet ndikon gjithashtu në reagimin e tyre ndaj tij.

Këta faktorë mund të ndikojnë në mënyrën se si trupi thith ilaëin, si shpërbëhet  ilaci nga trupi (metabolizohet) dhe eliminohet , ose ëfarë efektesh ka ilaëi në trup.

Për shkak se kaq shumë faktorë ndikojnë në reagimin e ilaëeve, mjekët duhet të zgjedhin një ilaë të përshtatshëm për secilin person dhe duhet të rregullojnë dozën me kujdes. Ky proces është më kompleks nëse personi merr ilaëe të tjera dhe ka sëmundje të tjera, sepse ndërveprimet ilaë-ilaë dhe sëmundje ilaëesh janë të mundshme.

Një dozë standarde ose mesatare përcaktohet për ëdo ilaë të ri. Por koncepti i një doze mesatare mund të jetë si “një madhësi i përshtatetë : Mund të përshtatet mjaft mirë me një gamë njerëzish, por mund të përshtatet pothuajse me asnjë  në mënyrë të përsosur. Megjithatë, për disa ilaëe, doza nuk duhet të rregullohet, sepse e njëjta dozë funksionon mirë në pothuajse të gjithë.

 

Efektet e moshës në reagimin ndaj ilaçeve

Foshnjat dhe të moshuarit posaëërisht kanë probleme me reagimin ndaj ilaëeve. Mëlëia dhe veshkat e tyre funksionojnë më pak në mënyrë efektive, kështu që ilaëet që prishen nga mëlëia ose ekskretohen nga veshkat, priren të grumbullohen, duke shkaktuar kështu potencialisht probleme.

 

Njerëzit e moshuar zakonisht kanë më shumë ërregullime sesa fëmijët dhe të rriturit më të rinj dhe kështu zakonisht marrin më shumë ilaçe .

Sa më shumë ilaçe që marrin njerëzit, aq më të predispozuar ka të kenë probleme të shkaktuara nga një ilaë që ndërhyn me një ilaç tjetër ose sëmundje.

Me plakjen, njerëzit gjithashtu mund të kenë më shumë vështirësi pas udhëzimeve të ndërlikuara për marrjen e ilaçit, të tilla si ta marrin ilaçin në periudha shumë specifike ose të shmangin ushqime të caktuara.