MENU
klinika

Ky test ju tregon shumë probleme

Si të kontrolloni ekuilibrin e ujit të trupit?

21.09.2019 - 14:40

Testi i gjakut të osmolalitetit.

Osmolaliteti është një provë që mat përqendrimin e të gjitha grimcave kimike që gjenden në pjesën lëngore të gjakut.

Osmolaliteti gjithashtu mund të matet me një provë të urinës.

  • Si kryhet testi?

Një mostër gjaku është e nevojshme.

Si të përgatiteni për provë.

Ndiqni udhëzimet e mjekut për mos ngrënien para testit. Ai mund t’ju thotë të ndaloni përkohësisht marrjen e ilaçeve që mund të ndërhyjnë në rezultatet e provës. Ilaçet e tilla mund të përfshijnë pilula uji (diuretikë).

  • Si bëhet testi?

Kur futet gjilpëra për të tërhequr gjak, disa njerëz ndiejnë dhimbje të moderuar. Të tjerët ndiejnë vetëm një ndjesi të shpuese. Më pas, mund të ketë një fryrje të lehtë ose një mavijosje të lehtë. Kjo së shpejti largohet.

  • Pse kryhet testi?

Ky test ju ndihmon të kontrolloni ekuilibrin e ujit të trupit. Mjeku mund ta urdhërojë këtë test nëse keni shenja të ndonjë prej gjendjeve të mëposhtme:

Natriumi i ulët (hiponatremia) ose humbja e ujit;

Helmim nga substanca të dëmshme si etanol, metanol, ose etilen glikol;

Problemet me prodhimin e urinës;

Në njerëzit e shëndetshëm, kur osmolaliteti në gjak bëhet i lartë, trupi lëshon hormonin antidiuretik (ADH).

Ky hormon bën që veshkat të ripërtërijnë ujin. Kjo rezulton në urinë më të përqendruar. Uji i reabsorbuar hollon gjakun. Kjo lejon që osmolaliteti i gjakut të bjerë përsëri në normalitet.

Osmolaliteti i ulët i gjakut shtypë ADH. Kjo zvogëlon sasinë e ujit në veshkat që reabsorbojnë. Urina e holluar kalohet për të nxjerrë ujin e tepërt, i cili rrit osmolalitetin e gjakut përsëri në normalitet.

  • Rezultatet normale

Vlerat normale variojnë nga 275 deri 295 mOsm / kg (275 deri 295 mmol / kg).

Shkalla e vlerave normale mund të ndryshojë pak midis laboratorëve të ndryshëm. Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose testojnë mostra të ndryshme. Bisedoni me mjekun për kuptimin e rezultateve tuaja specifike të provës.

  • Çfarë tregojnë rezultatet jonormale?

Një nivel më i lartë se normal mund të jetë për shkak të:

Diabeti insipidus;

kolana e librave

Niveli i lartë i sheqerit në gjak (hiperglicemia);

Niveli i lartë i produkteve të mbeturinave të azotit në gjak (uremia);

Niveli i lartë i natriumit (hipernatremia);

Goditje në tru ose trauma në kokë që rezulton në sekretim të zvogëluar të ADH;

Humbja e ujit (dehidratimi);

Nivelet më të ulëta se normale mund të vijnë nga:

Mbivlerësimi i ADH-së;

Gjëndra mbiveshkore që nuk funksionon normalisht;

Kushtet e lidhura me kancerin e mushkërive;

Pirja e shumë uji ose lëngu;

Niveli i ulët i natriumit (hiponatremia);

Gjëndra tiroide aktive (hipotiroidizëm);

pini uje ne mengjes-konica.al
  • Rreziqet

Venat dhe arteriet ndryshojnë në madhësi nga një pacient në tjetrin dhe nga njëra anë e trupit tek tjetri.

Marrja e një kampioni gjaku nga disa njerëz mund të jetë më e vështirë sesa nga të tjerët.

Rreziqe të tjera që lidhen me marrjen e gjakut janë të vogla, por mund të përfshijnë:

Gjakderdhje e tepërt;

Zbehja ose ndjenja e të fiktit;

Hematoma (grumbullimi i gjakut nën lëkurë);

Infeksion (një rrezik i vogël çdo herë që lëkura është e prishur);