MENU
klinika

The Guardian

Tani detyra e laburistëve është të ndalojnë Johnsonin…

23.09.2019 - 17:34

Britania është kapluar nga kriza politike. Ne kemi një kryeministër të prirur për të larguar Britaninë nga BE në pak më shumë se një muaj, edhe nëse kjo nënkupton pasoja të tmerrshme.

Në mungesë të ndonjë mandati demokratik, Boris Johnson ka mbyllur parlamentin për pesë javë në përpjekje për të ndaluar deputetët të bllokojnë atë.

Asnjëherë Britania nuk ka qenë në një nevojë kaq të dëshpëruar për një lider të opozitës. Megjithatë, Laburistët duket se është i vendosur ti tregojë votuesve se ajo gjithashtu është një parti e ndarë pashpresë që nuk mund të arrijë konsensus mbi strukturat e saj të brendshme të partisë, e lëre më një qëndrim të qartë për Brexit ose një vizion për vendin.

Jeremy Corbyn duket si një lider më i interesuar në shuarjen e mosmarrëveshjeve të brendshme sesa të fitojë një zgjedhje të përgjithshme.

Aleatët e Corbyn argumentojnë se të veprosh si një “arbitër neutral” do t’i lejonte atij të bashkonte një vend të ndarë.

Laburistët besojnë se janë partia më e përshtatshme politike për të shmangur pasojat katastrofike, por sondazhet tregojnë se ato po humbasin mbështetjen.

Kjo paralelizohet me qasjen katastrofale të David Cameron ndaj referendumit të vitit 2016. Cameron kaloi muaj të kryeministrisë së tij duke shkatërruar BE dhe duke ekzagjeruar dobësitë.

Mungesa e udhëheqjes la një boshllëk të mbushur me zëra të tillë si Nigel Farage, Johnson dhe Michael Gove.

Ndërsa Laboratori paralajmëron, historia po përsëritet: Historia e fshehtë e “parlamentit kundër popullit” të Johnson vazhdon ndërkohë që vazhdojnë edhe betejat e brendshme të laburistëve.

Në kërcënimin për të zhdukur vullnetin e parlamentit, Johnson ka filluar një sulm ndaj demokracisë përfaqësuese. Vetëm Laburistët mund ta ndalojë atë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”