MENU
klinika

Nga The Washington Post

Tani edhe amerikanët në ‘moçalin’ ukrainas…

21.09.2019 - 12:17

Ai ishte një mësues i zakonshëm i shkollës, jetonte me prindërit e tij, i parespektuar nga nxënësit e tij, i injoruar nga një shoqëri e padrejtë. Duke menduar se askush nuk po shikonte, ai filloi të brohoriste për korrupsionin përreth tij. Njëri nga studentët e tij i bëri një video dhe e hodhi në internet. Videoja doli virale, sepse pasqyroi ndjenjat e kaq shumë njerëzve. Mësuesi i shkollës, papritur, u bë president.

Kjo, natyrisht, është subjekti i “Shërbëtorit të Popullit”, komedisë televizive që nisi karrierën e vërtetë politike të aktorit, Volodymyr Zelensky.

Pasi ka luajtur presidentin në TV, Zelensky tani është presidenti i vërtetë.

Disa muaj në mandatin e tij, ai po shijon një muaj mjalti që shumë liderë të tjerë do ta kishin zili: 71 përqind e ukrainasve thonë se miratojnë punën e presidentit deri më tani, një përqindje shumë e lartë në një vend që është shpesh cinik ndaj politikës dhe politikanëve. Ajo që duket se votuesit pëlqejnë, mbi të gjitha, është gjuha e Zelensky për t’i dhënë fund korrupsionit. Kjo ishte çështja që solli në pushtet presidentin imagjinar dhe kjo është çështja që solli në pushtet edhe presidentin e vërtetë.

Mbështetja popullore mund t’i jepte licencën Zelensky për të bërë disa ndryshime vërtet thelbësore. Që nga arritja e pavarësisë, Ukraina, një komb që shkëlqen në krijimin e institucioneve qytetare, ka qenë shumë më pak i suksesshëm në përpjekjet e tij për të krijuar institucione shtetërore neutrale, jo partiake.

Besimi që njerëzit kanë tek Zelensky i jep skuadrës së tij një shans të vërtetë për të ndryshuar këtë atmosferë, dhe mbi të gjitha për të krijuar gjykata të pavarura.

Në të kaluarën, Zelensky ishte i lidhur ngushtë me një nga oligarkët më të pasur të Ukrainës, Ihor Kolomoisky, pronari i kanalit televiziv që transmeton shfaqjen e komedisë së presidentit. Kolomoisky gjithashtu zotëronte një bankë që qeveria e mëparshme thoshte se ishte përdorur për të pastruar para dhe për të financuar në mënyrë të paligjshme bizneset e tjera. Për të mbrojtur depozituesit, qeveria e liroi me kusht, me shpenzime të mëdha, dhe e shtetëzoi atë. Tani Kolomoisky është përsëri në vend, duke u shfaqur në publik, duke u fotografuar me Zelenskyn.

Nëse kjo do të ishte ende një seri televizive, ky moment do të ishte kthesa dramatike. Për ta thënë më saktë: A do të shkëputet vërtet Zelensky nga e kaluara?

Sigurisht, miqtë e huaj të Ukrainës, mes tyre Fondi Monetar Ndërkombëtar, disa qeveri evropiane dhe ish-zëvendëspresidentu Joe Biden, i cili shpesh përfaqësonte administratën e Obamës në Ukrainë, e shtynë qeverinë e mëparshme të vështirë për të krijuar institucione që do të luftonin korrupsionin, dhe jo vetëm të fliste për to.

Por bota perëndimore që prej vitit 2016 është udhëhequr nga një lloj i ri i presidentit amerikan, i cili shpreson të përdorë zakonet e vjetra të drejtësisë së politizuar të Ukrainës për përfitimet e tij.

Në Kiev, shumë besojnë se Trump ka kërkuar që qeveria e Zelensky të kryejë një seri hetimesh të politizuara, të dizajnuara si për të njollosur Bidenin dhe për të shfarosur Paul Manafort, i cili ishte thellësisht i përfshirë me pjesën më të korruptuar të klasës politike të Ukrainës për shume vite.

Në Uashington, Kongresi tashmë ka filluar një hetim të politikës së Trump ndaj Ukrainës.

Në vend që ta shtyjë Ukrainën që t’i përmbahet ligjit, siç do të kishte bërë çdo president tjetër i SHBAA-së në të kaluarën, Trump mund të ketë shtyrë Ukrainën të shkelë ligjin për përfitimin e tij.

Kjo është kthesa e komplotit që askush nuk e parashikoi. Ne menduam që historia e Zelensky ishte për korrupsionin ukrainas. Por kjo është tani një histori për korrupsionin amerikan , ose, mbase, për Ukrainizimin e vazhdueshëm të politikës Amerikane.

Në episodin tjetër, a do të çojë një video virale një reformator amerikan drejt pushtetit?