MENU
klinika

Zbuloni pse

Të mbijetuarit nga goditjet nuk marrin ilaçe për zemrën

30.09.2019 - 21:08

Njerëzit me një histori goditjeje në tru kanë më pak të ngjarë se ata me sëmundje të zemrës të marrin ilaçe statine  për uljen e kolesterolit pavarësisht përfitimeve, ka zbuluar  një studim i ri.

Statinat ndihmojnë në mbrojtjen e zemrës dhe trurit duke parandaluar pllakat e arterieve – ndërtime të kolesterolit, kalciumit dhe substancave të tjera në enët e gjakut – nga bllokimi i rrjedhës së gjakut dhe shkaktimi i një sulmi në zemër ose goditje në tru. Për pacientët me një histori të kushteve të tilla, udhëzimet rekomandojnë statinat të ulin LDL, kolesterolin “e keq”.

Në studimin e ri, të botuar të enjten në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, studiuesit ekzaminuan më shumë se 3.200 regjistrime pacientësh nga 2015. Rreth 2.200 kishin sëmundje të zemrës, përfshirë sulmin e mëparshëm në zemër ose anashkalimin koronar. Rreth 400 kishin një histori të sëmundjes cerebrovaskulare – ngushtimi, goditja në mini-goditje ose arteria karotide. Pjesa tjetër kishte sëmundje të zemrës dhe cerebrovaskulare.

Ata me sëmundje cerebrovaskulare ishin 36% më pak të predispozuar se ata me sëmundje të zemrës për të marrë terapi me statinë, dhe 40% më pak të predispozuar për të marrë statinë në dozën e rekomanduar. Dallimet vazhduan edhe pasi studiuesit llogariten për faktorë të tillë si mosha, gjinia , raca, të ardhurat dhe besimi te mjeku.

Njerëzit me sëmundje të zemrës dhe cerebrovaskulare kishin përdorim dhe intensitet të ngjashëm të statinave  si ata vetëm me sëmundje të zemrës . Të tre grupet nuk ndryshuan në efektet anësore të raportuara ose besimet në lidhje me sigurinë dhe efektivitetin e statinave ose rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

 

“Sa më shumë LDL (kolesterol) të zvogëlohet në terapinë me statinë, përfitimi  është më i madh në drejtim të zvogëlimit të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare,” tha autori kryesor i studimit, Dr. Ying Xian. Por ndërsa 84% e të gjithë pacientëve në studim morën statina, më pak se gjysma i merrnin në nivele të rekomanduara.

Disa pacientë nuk i tolerojnë mirë statinet. Por faktorë të tjerë gjithashtu mund të shkaktojnë përdorimin e tyre – të tilla si frika se ilaci  mund të shkaktojë një goditje të përgjakshme, tha Xian, profesor i asociuar i neurologjisë dhe mjekësisë në Institutin e Kërkimeve Klinike të Dukës në Durham, Karolina Veriore. Megjithëse debatohet, provat janë dërrmuese se çdo rrezik i një goditje të tillë kompensohet nga përfitimi i parandalimit të sëmundjeve të tjera kardiovaskulare.

Por mund të ketë arsye të tjera për përdorim të statinës në njerëz me sëmundje cerebrovaskulare, tha Dr. Daën Bravata, i cili studion kujdesin e pacientëve të tillë. Ndoshta ata kanë më shumë të ngjarë se njerëzit me sëmundje të zemrës të kenë rrethana mjekësore që u japin mjekëve pauzë në lidhje me terapinë agresive për uljen e kolesterolit, siç është gjakderdhja paraprake brenda kafkës. Bravata, një profesor i mjekësisë dhe profesor ndihmës i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë Universitare në Indiana, nuk ishte përfshirë në studimin e ri.

Hulumtime të tjera gjithashtu kanë zbuluar që të mbijetuarit nga sulmi në zemër kanë më shumë të ngjarë të marrin kujdes të drejtpërdrejtë vijues sesa të mbijetuarit nga goditja në tru – dhe se kujdesi lidhet me përmirësimin e menaxhimit të faktorit të rrezikut. Ndoshta mjekët  parësor dhe neurologët, që kanë më shumë mundësi të kujdesen për pacientët cerebrovaskular, kanë më pak të ngjarë se kardiologët të përshkruajnë statin siç rekomandohet, tha Bravata.

Për të siguruar recetën e duhur të statinave, Xian tha që mjekët duhet të përdorin mjete të vlerësimit të rrezikut, të diskutojnë rreziqet dhe trajtimet me pacientët dhe të kuptojnë shqetësimet e tyre.

“Pacientët duhet të jenë më proaktivë për shëndetin e tyre,” shtoi ai. “Si për njerëzit e shëndetshëm ashtu edhe për individët që tashmë kanë sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike, shumica e njerëzve mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre përmes ndryshimeve të shëndetit të jetës.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN