MENU
klinika

Nga Project Syndicate

70 vitet e progresit të Kinës

01.10.2019 - 10:38

Festimi i 70-vjetorit të themelimit të Republikës Popullore të Kinës do të përfshijë ngjarje kulturore, një darkë, ku marrin pjesë politikanë kineze dhe të huaj, dhe një paradë të madhe ushtarake në Sheshin Tiananmen.

Por ndërsa Kina ka shumë për të festuar, ajo gjithashtu ka shumë punë për të bërë.

30 vitet e para të sundimit nga Partia Komuniste e Kinës (KPK) gjykohen ashpër, për shkak të kërcimit të madh dhe Revolucionit Kulturor. Por pati edhe përparime të mëdha në modernizimin e Kinës: U krijuan rrjete energjetike lokale dhe kombëtare, u forcua kapaciteti industrial dhe kapitali njerëzor u përmirësua me shpejtësi.

Nga 1949 në 1979, shkalla e shkrim-leximit u rrit nga poshtë 20% në 66%, dhe jetëgjatësia u rrit nga 41 në 64 vjeç.

Sot, lista e detyrave të Kinës mbetet e gjatë, por udhëheqësit e saj po punojnë vazhdimisht për të kontrolluar çështjet e rendit të ditës, nga ulja e pabarazisë dhe degradimi i mjedisit deri në ristrukturimin e ekonomisë.

Nëse ata do të kenë sukses ata do të duhet të japin dy imperativat kryesore në vitet e ardhshme.

Së pari, Kina duhet të arrijë statusin e të ardhurave të larta. Deri më tani, Kina është mbështetur në madhësinë masive të tregjeve të saj dhe rritjen e shpejtë të prodhimit për të rritur të ardhurat.

Së dyti, Kina duhet të sigurojë që Rruga e re e mëndafshtë (BRI) të jetë një sukses. Kjo nënkupton zbatimin e një programi gjithëpërfshirës për ndërtimin e infrastrukturës me kosto efektive, të qëndrueshme, që nuk rezulton në borxhe të paqëndrueshëm.

Asnjë nga këto synime nuk do të jetë i lehtë për t’u arritur, veçanërisht duke pasur parasysh një mjedis të jashtëm sfidues.

Ndërsa Kina gëzohet në festimin e ditëlindjes, bota, duke filluar me Shtetet e Bashkuara, po shqetësohet për aspiratat e Kinës për t’u bërë një udhëheqëse globale në teknologji dhe gjeopolitikë.

Për të mos rënë në grackën e luftës, udhëheqësit politikë dhe intelektualë perëndimorë nuk duhet të besojnë verbërisht ata që supozojnë se përballja me Kinën është e pashmangshme.

Incidentet e kaluara, siç është bombardimi i ambasadës kineze në Beograd nga forcat e NATO-s në 1999, ose përplasja e vitit 2001 e avionëve amerikanë dhe kinezë në ishullin Hainan, janë zgjidhur përmes negociatave.

Por, duke pasur parasysh antagonizmin në rritje ndaj Kinës, nuk dihet nëse udhëheqësit do të arrinin të përsërisnin atë përfundim nëse një incident i ngjashëm që do të ndodhte sot.

70 vitet e para të sundimit të KPP-së sollën zhvillim të shpejtë, por në fund të fundit vetëm prosperitet modest. Tani, Kina duhet të zhvendosë vëmendjen e saj në rritjen e të ardhurave dhe zbatimin e BRI në mënyrë efektive.

Këto synime mund të arrihen vetëm në një mjedis paqësor, të qëndrueshëm. Drejtuesit e Kinës e kuptojnë këtë. Por ata ende duhet të bindin Perëndimin për këtë.

Keyu Jin, Profesor i Ekonomisë në London School of Economy, është Lideri i Forumit Ekonomik Botëror.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN