MENU
klinika

E mahnitshme!

99 vjeç, ky doktor i zemrës ende udhëheq studime

21.10.2019 - 14:15

Në moshën 99 vjeç, shumica e njerëzve nuk përfshihen në kërkime komplekse të financuara nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë (NIH). Dr. Jeremiah Stamler nuk është person i zakonshëm.

Autori dhe bashkëautori i qindra studimeve dhe librave të rishikuar nga shokët, studimi i fundit i Stamler-it për ndikimin shëndetësor kardiovaskular të faktorëve të stilit të jetesës si dieta, pirja e duhanit, diabeti, kolesteroli dhe presioni i gjakut është cituar më shumë se 25,000 herë, dhe kjo ka formuar politikën publike për dekada.

“Është shumë e këndshme kur hyj në një supermarket dhe shoh një seksion të ushqimeve veçanërisht të shëndetshme për zemrën ose një seksion të mallrave të konservuar në të cilat përmbajtja e zakonshme e kripës është zvogëluar ose eleminuar,” tha Stamler. “Publiku po përfiton nga hulumtimi.”

i moshuar me zemer
i moshuar me zemer

Lindur më 27 tetor 1919, Stamler sot konsiderohet babai i kardiologjisë parandaluese.

Ai u bashkua me departamentin e mjekësisë të Universitetit Northëestern në 1958 si profesor asistent. Në 1972, ai u bë kryetari i parë i departamentit të shëndetësisë në komunitet dhe mjekësisë parandaluese, një pozicion që ai mbajti për gati dy dekada, duke u bërë përfundimisht profesor i merituar.

Me kalimin e viteve, ai ka shërbyer në komitete të shumta dhe ligjëroi për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare në të gjithë globin. Ai ka minitoruar shumë shkencëtarë të rinj, duke ofruar këshilla të dobishme në lidhje me kërkimet e tyre dhe këshillat e karrierës.

“Ajo që është e veçantë për Jerry është se ai me të vërtetë e do atë që bën,” tha Dr. Donald Lloyd-Jones, kryetar i departamentit të mjekësisë parandaluese në Shkollën e Mjekësisë parandaluese të Universitetit Veriperëndimor Feinberg në Cikago.

“Gjithmonë ka një vështrim në sytë e tij dhe çdo fjali përfundon me një buzëqeshje të vogël. Ai është një nga heronjtë e mi”.

Kishte një reagim të madh në lidhje me gjetjet e Stamler në fillim, tha Lloyd-Jones, veçanërisht studimi historik 1997 Intersalt, i cili zbuloi lidhjen e rëndësishme midis marrjes së kripës dhe presionit të lartë të gjakut. Kjo nuk e pengoi shkencëtarin.

“Këto sëmundje po prodhonin shumë mjerim në popullatë”, tha Stamler, duke theksuar se shkalla e pirjes së duhanit, diabeti dhe faktorët e tjerë të rrezikut u rritën në vitet pas Luftës së Dytë Botërore, duke rezultuar në një epidemi të sëmundjeve të zemrës.

“Për të shmangur këto sëmundje, qasja optimale është ilaçi parandalues”.

Stamler ishte i vendosur në përballjen e tij me Komitetin e Aktiviteteve jo-Amerikane në vitet 1960.

I thirrur për të dëshmuar dhe identifikuar miqtë që kishin marrë pjesë në mbledhjet e partisë komuniste, Stamler refuzoi, duke e paditur përfundimisht komitetin. Cështja shkoi deri në Gjykatën Supreme të SHBA, e cila vendosi në favor të tij.

“Ju mund të imagjinoni streset dhe tendosjet për të kaluar këtë, duke u akuzuar për shpërfillje të Kongresit për disa vjet, përballjen me burgim dhe gjobitje,” tha Lloyd-Jones.

“Ai e vendosi karrierën e tij në linjë për t’u siguruar që u bë gjëja e duhur. Është mjaft e jashtëzakonshme, por është me të vërtetë vetëm një masë e karakterit të tij.”

“Si rezultat i punës së Jerry, ka shumë, shumë njerëz tani po janë gjallë, nuk patën një sulm në zemër dhe nuk kanë vdekur”, tha Lloyd-Jones.

Ende nuk është gati për pension, Stamler aktualisht po udhëheq një ekip prej rreth 20 personash që studiojnë lidhjen midis presionit të lartë të gjakut dhe metabolizmit, duke përfshirë mijëra molekula të vogla në gjak dhe urinë.

“Ju mund ta imagjinoni analizën e gjerë të të dhënave që duhet të ndodhë,” tha Lloyd-Jones. “Është me të vërtetë e jashtëzakonshme që dikush në moshën 99 vjeç ka një grant R01, granti kryesor i iniciuar nga hetuesit. Është shumë konkurrues.”

Stamler gjithashtu mbetet aktiv si mentor, duke kaluar orë të tëra duke rishikuar dorëshkrime dhe duke këshilluar shkencëtarët e rinj për karrierën e tyre.

Ata do të kenë një shans ta nderojnë atë më 25 tetor, kur Universiteti Northëestern pret një simpozium shkencor të ndjekur nga një darkë për ditëlindjen e 100 të Stamler.

“Jam i sigurt se do të jetë një mbrëmje e shkëlqyer dhe do të shoh shumë njerëz që nuk i kam parë për një kohe të gjatë , dhe kjo do të jetë shumë e këndshme,” tha Stamler, duke theksuar se ai shpreson që nga kjo ngjarje të mbledh para për hulumtime në të ardhmen.

Cfarë e mban Stamler të jetë aktiv në këtë moshë kur shumica e njerëzve kanë kohë që kanë dalë në pension?

Fizikisht, Stamler ia atribuon shëndetin e tij të mirë dietës mesdhetare që ai ka ruajtur për shumë vite. Ndoshta më e rëndësishmja: “Gjithmonë ka diçkanë pjatën tuaj që kërkon punë të mëtejshme, inovative,” tha ai. “Ashtë interesante!”