MENU
klinika

Infeksionet e gjirit pas lindjes

A mund ta ushqej fëmijën me gji gjatë trajtimit?

22.10.2019 - 16:12

Post do të thotë “pas”, dhe partum do të thotë “shtatëzani”, kështu që termi postpartum i referohet periudhës kohore pasi të keni lindur një fëmijë.

Zakonisht konsiderohet 6 javët e para.

Nëse ushqeni fëmijën me gji, mund të merrni një infeksion të gjirit, i quajtur gjithashtu “mastiti”. Infeksionet e gjirit zakonisht ndodhin brenda 6 javëve nga lindja.

Ju keni një zonë të fryrë, të kuqe në gjoks;

Zona e infektuar është e dhimbshme, e ngrohtë dhe e butë;

Ju mund të keni nevojë të merrni antibiotikë;

Kjo nuk do ta dëmtojë fëmijën të vazhdojë ushqyerjen me gji edhe kur keni një infeksion;

  • Çfarë shkakton infeksione të gjirit pas lindjes?

Infeksionet e gjirit ndodhin kur bakteret futen në kanalet e qumështit dhe infektojnë gjinjtë. Kjo ka më shumë të ngjarë të ndodhë nëse lëkura e thithkave është plasaritur. Lëkura e plasaritur mund të ndodhë nëse fëmija nuk mbahet në pozicionin e duhur për tu ushqyer.

  • Cilat janë simptomat e një infeksioni të gjirit?

Një pjesë e gjirit është:

i dhimbshëm;

i kuq;

i ngrohtë;

i butë në të prekur;

Infeksioni mund të formojë një koleksion qelbi të quajtur absces. Një absces shkakton një gungë shumë të dhimbshme.

Rrallë, qelbi kullon nga thithka.

  • Si i trajtojnë mjekët infeksionet e gjirit?

Mjekët do të:

Rekomandojnë antibiotikë me recetë;

Do tju thinë që të pini shumë lëngje;

Ju mund të vazhdoni të ushqeni fëmijën me gji gjatë trajtimit.

Nëse keni një absces, mjeku mund të mpijë zonën dhe të bëjë një prerje të vogël për të kulluar qelbin.