MENU
klinika

Studimi

“Alarmuese”/ Pacientët që përdorin qetësues janë shumë

03.10.2019 - 14:26

Një në tre persona me lupus përdor qetësues opioid edhe pse ka pak prova që ato zvogëlojnë dhimbjen e sëmundjeve reumatike, zbulon një studim i ri.

Opioidet janë ilace për qetësimin e dhimbjeve. Fentanili, morfina dhe hidromorfoni janë ilaçe analgjezike opioide që mund të përdoren për qetësim / analgjezi të moderuar.

“Sëmundjet reumatike, të tilla si lupus, janë një shkak kryesor i dhimbjes kronike,” tha autorja kryesore Emily Somers.

Ajo është një profesore e asociuar e reumatologjisë, shkencave të shëndetit mjedisor, obstetrikës dhe gjinekologjisë në Michigan Medicine, në Ann Arbor.

Për studimin, ekipi i saj mblodhi të dhëna për 650 pacientë, disa me lupus dhe të tjerët pa këtë sëmundje.

Hetuesit zbuluan se 31% e atyre me lupus përdorën opioide me recetë (siç është OxyContin), krahasuar me 8% të atyre pa gjendjen.

Gjithashtu, 68% e pacientëve me lupus që mbështeteshin në opioide i kishin përdorur ato për të paktën një vit, dhe 22% kishin receta për dy ose më shumë ilaçe të tilla.

“Këto gjetje ishin alarmante sepse një në tre pacientë me lupus po përdorte një opioid me recetë, dhe shumicën e atyre për më gjatë se një vit, edhe pse opioidet mund të mos japin përfitime dhe të kenë efekte anësore të dëmshme,” tha Somers në një konferencë universitare.

Gjetjet treguan gjithashtu se pacientët me lupus që kishin vizituar një departament të urgjencës në vitin e kaluar ishin dy herë më të predispozuar se pacientët e tjerë që të përdorin opioidet me recetë.

Somers tha që terapitë jo-opioide janë efektive për lupus, por janë nën përdorim.

ilace-konica.al

Ajo shtoi se trajtimet jo-ilaçe, të tilla si aktiviteti fizik dhe mësimi i pacientëve se si të përballen me dhimbjet mund të jenë më të sigurta dhe më efektive në planin afatgjatë.

“Ky nivel i përdorimit të opioidit sinjalizon një nevojë për mjekët të marrin në konsideratë strategji efektive të menaxhimit të dhimbjes jo-opioide në këta pacientë dhe të familjarizohen me udhëzimet për zvogëlimin e opioideve dhe ndërprerjen kur është e përshtatshme”, tha Somers.

Raporti u botua në 26 shtator në Qendrat e Sh.B.A-së për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimin e Morbiditetit dhe Vdekshmërisë.